Diumenge reobriran les fronteres

0
1389

L’aixecament de les restriccions més severes (de moment es mantindrà la veda per als extracomunitaris) coincideix amb el final de l’estat d’alarma, fixat per al 21 de juny


Última setmana sense visitants (o clients) francesos a l’Alt Empordà. I és que després de diversos anuncis i posteriors rectificacions, finalment aquest diumenge es reobriran les fronteres amb el país gal, i europeus de tot l’espai Schengen podran entrar a l’Estat espanyol (a excepció dels portuguesos, que s’hauran d’esperar fins a l’1 de juliol). El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ho ha anunciat aquest cap de setmana als presidents autonòmics.

L’aixecament de les restriccions més severes (de moment es mantindrà la veda per als extracomunitaris) coincideix amb el final de l’estat d’alarma, fixat per al mateix dia 21. Una circumstància que també permetrà que tot el país entri en la «nova normalitat» postconfinament, independentment de si cada regió sanitària ha passat o no per les quatre fases de la desescalada. És a dir, que l’Alt Empordà només estarà una setmana en una fase 3 que va estrenar precisament ahir, i que representa un pas més en la recuperació dels antics hàbits.

NOVA FASE. Tal com es pot observar a la taula, les novetats més destacades d’aquesta fase 3 són l’ampliació d’aforaments a tots els sectors econòmics, socials i culturals, i la reobertura de discoteques i bars d’oci nocturn, tot i que amb moltes restriccions. No s’hi podrà superar un terç de l’aforament total (excepte a les terrasses), les pistes de ball es reconvertiran en zones de taules, i els clients només podran ballar a la zona on consumeixi el seu grup. Unes condicions que, segons la Federació Catalana d’Activitats Recreatives i Musicals (Fecasarm), portaran molts propietaris a mantenir les portes tancades durant uns dies més. I és que segons la patronal del sector, a molts locals no els sortirà a compte obrir si no poden tenir un aforament mínim d’almenys el 50% de la seva capacitat.

COMPETÈNCIES RECUPERADES. Un dels acords que el passat 3 de juny va permetre a Pedro Sánchez aprovar la sisena (i última) pròrroga de l’estat d’alarma va ser el compromís de tornar a les comunitats autònomes les competències dels territoris que entrin a la fase 3 de la desescalada. Això vol dir que, en principi, des d’ahir l’Alt Empordà ja no hauria d’estar subjecte a tots els mandats del Govern espanyol (exceptuant-ne les fronteres, que sempre són de competència estatal), sinó que la Generalitat hi podria aplicar les seves pròpies ordenances. La setmana passada, però, l’executiu de Torra ja va avançar que, fins que tot Catalunya no estigui a la fase 3, no dictarà normes pròpies.

Ara com ara les regions sanitàries de Barcelona, les dues àrees metropolitanes i Lleida són les úniques que es mantenen a la fase 2. Però això podria variar dijous. Perquè ahir el Procicat va aprovar demanar que tot Catalunya entri a la fase 3 tan ràpid com sigui possible, a partir de demà passat. Ara el Govern espanyol hi ha de donar el vistiplau. I si ho fà, hi haurà dues novetats importants: d’una banda, la Generalitat passarà a gestionar directament el desconfinament; i de l’altra, hi haurà lliure mobilitat per tot Catalunya. Mentrestant, els alt-empordanesos només es poden desplaçar, o rebre visites, de les regions sanitàries de Girona, la Catalunya Central, l’Alt Pirineu i l’Aran, el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

  • Pots veure el quadre informatiu, aquí.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li