Districtes, ara sĂ­

0
1102

El febrer del 2011, el ple de l’Ajuntament de Figueres aprova la divisió organitzativa de la ciutat en districtes, a proposta d’ERC. L’aleshores vicealcalde Francesc Canet hi deia: «la clau és que els districtes estiguin més ben comunicats amb el consistori, no només amb el govern». Malauradament, el projecte no va avançar gaire més enllà de l’aprovació. Excuses i pals a les rodes dels diferents governs.

El març de 2016, vaig assistir a la presentació que Esquerra, amb l’actual alcaldessa Agnès Lladó, llavors a l’oposició, i Javi Martín, va celebrar al Centre Cívic Creu de la Mà, amb una treballada nova divisió de la ciutat en districtes. «Els districtes són, en el nostre projecte de ciutat, un nucli d’un model de ciutat que han d’anar irradiant». Malauradament, el projecte no va avançar gaire més enllà de les presentacions. Cap resposta dels governs viscuts.

Deu anys més tard de l’aprovació, i amb un govern encapçalat per Esquerra Republicana de Catalunya, s’aconsegueix posar fil a l’agulla, de veritat. No serà fàcil. L’objectiu és facilitar la participació ciutadana, el desenvolupament local i realitzar propostes de millora.

De manera immediata, s’implantarà una prova pilot amb dos dels districtes de la ciutat. La col·laboració entre ciutadania i consistori serà fonamental per al seu èxit. Els districtes han de ser l’eina que apropi la societat a l’organisme públic. Cal voluntat i credulitat per ambdues parts.

El que no ha canviat en aquests deu anys, són les reticències i la desconfiança que aixeca el projecte entre les associacions de veïns. A Figueres n’hi ha moltes i de ben diferents. Segurament massa. Algunes funcionen prou bé, han fet sempre el que han pogut, dedicant-hi temps i esforç de manera altruista. Altres s’han convertit en entitats tancades i personalistes que s’han limitat a autorepresentar-se. Segurament, perquè costa molt trobar gent que s’hi vulgui involucrar. Gent que dona la cara desinteressadament a canvi de ser criticat per fer o per no fer.

Crec personalment que les associacions més bel·ligerants vers el projecte dels districtes coincideixen amb les més opaques. Desconfien de la seva pèrdua de poder, quan en cap cas els districtes venen a substituir-los. Al contrari, han de fer un paper de servei cap aquestes associacions igual que per a tots els figuerencs i figuerenques.

Encetem un projecte important que necessita de l’estima de tothom per la ciutat, de la implicació de tots els actors, on un bon resultat ha de ser un èxit de Figueres.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li