Distingits al Dia de Ciutat

0
1401

L’associació El Triangle Blau, Jaume Cristau, Maryse Olivé, Rosa Maria Malé, Dolors Fort, la Jove Orquestra i la Coral Polifònica


 

Tres entitats, tres dones –en un cas a títol pòstum– i un home van rebre els honors i distincions que cada any concedeix l’Ajuntament de Figueres en el Dia de Ciutat. L’acte va tenir lloc, diumenge a la tarda, al Teatre Municipal El Jardí, que va registrar una entrada gairebé al complet. Com va dir l’alcaldessa, Marta Felip, en el seu parlament, “aquest lliurament de distincions és un moment especialment gratificant perquè fem el reconeixement a persones i entitats de Figueres. És, per tant, un reconeixement a la nostra gent, perquè les ciutats serien ben poca cosa sense aquesta gent que fa de la seva vida un acte de servei als altres. I avui n’hem tingut set exemples”.

Es va iniciar la vetllada reconeixent els 30 anys de dues entitats que han dinamitzat la vida musical i cultural de Figueres. Per una banda, la Coral Polifònica i, per l’altra, la Jove Orquestra de Figueres. Felip va remarcar que “és un primer reconeixement, perquè són unes entitats encara joves, que tenen molt de camí per recórrer, que han de seguir realitzant la seva funció i a les quals desitgem molts anys de vida”.

La música també va ser present en un altre dels guardons que es van lliurar diumenge. Coincidint amb la celebració de la Capitalitat de la Sardana i del Bicetenari de Pep Ventura, es va reconèixer amb la Fulla de Figuera de Plata la trajectòria d’un figuerenc molt entranyable, el músic Jaume Cristau. Una persona que ha portat el nom de la ciutat arreu del país i que, en aquests moments, és l’únic compositor de sardanes figuerenc que hi ha en vida.

TRES DONES. Es va reconèixer, amb les anomenades distincions de ciutat, l’esperit emprenedor d’una dona que ha perfumat generacions de figuerencs, Dolors Fort, coneguda més popularment com la Lolita. “Una dona que als seus 91 anys encara forma part del teixit comercial de la ciutat, encara cotitza com a autònoma, i que és tot un exemple de treball, iniciativa i esforç”, en paraules de Felip. També es va nomenar Ciutadana d’Honor a Rosa Maria Malé, tot considerant que “és un reconeixement a aquelles persones que fan una feina callada, gairebé anònima, al servei dels altres. Ella ho ha fet tota la seva vida, des de diferents àmbits, i ara destaca per la seva empenta al capdavant de la colla Dolça Tardor, un revulsiu intergeneracional”.

Finalment la tercera dona reconeguda diumenge al Dia de Ciutat ho va ser a títol pòstum. En concret, es va nomenar Filla Adoptiva de la Ciutat a Maryse Olivé, una persona que va destacar tant en l’àmbit professional, com a responsable d’una acadèmia d’idiomes, com en el polític ja que va ser regidora, consellera comarcal, directora de la Casa de la Generalitat a Perpinyà i delegada del Govern català a París. “Una persona que va ser capdavantera en el seu moment i amb la qual m’hi unia una afinitat personal i ideològica. Després del seu retorn a la ciutat, després de ser la nostra particular ambaixadora a París, tots vàrem lamentar la seva sobtada desaparició, la passada primavera. La Maryse va morir encara jove, segur que hauria treballat uns quants anys per la seva ciutat i pel seu país. La tindrem sempre present amb el reconeixement que li hem concedit” expressà Felip.

MOMENT ACTUAL. La vetllada, que va estar amenitzada per les actuacions de la Joves Orquestra de Figueres i la Coral Polifònica, es complementava amb les glosses que diverses persones van fer del les persones i entitats reconegudes. Així, el periodista Josep Maria Bernils va parlar de les dues formacions musicals i de Dolors Fort. L’exlocutora de ràdio Isabel Rey va fer un perfil de Rosa Maria Malé, l’exalcalde de la Jonquera i expresident del Consell Comarcal, Jordi Cabezas, va fer el mateix amb Maryse Olivé, i la presidenta del Foment de la Sardana Pep Ventura, Montserrat Mauné, amb Jaume Cristau.

Finalment, l’historiador Enric Pujol va glossar l’associació El Triangle Blau, que va rebre la Fulla de Figuera de Plata, el darrer dels guardons concedits. Com va recordar l’alcaldessa, “el teixit associatiu de la ciutat és molt divers, però que Figueres tingui una entitat que recordi aquelles persones que van ser víctimes de l’exili i de la barbàrie de la deportació als camps de concentració és digne d’aquest reconeixement. És una entitat que preserva i difon la memòria històrica, que manté viu el record d’aquelles persones que van deixar la vida per uns ideals i que serveix de referent per a les noves generacions, sobretot per als estudiants dels nostres instituts, perquè tinguin ben presents que fets com aquells no tornin a succeir mai més”.

Tant Pujol com el vicepresident d’honor de l’entitat, l’exsenador Narcís Oliveras, van fer clares referències al moment polític actual i van expressar el seu rebuig a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola per aturar l’autonomia catalana. Felip va reconèixer que “fins i tot ens havíem plantejat la possibilitat de suspendre aquest acte, però hem cregut que, ara més que mai, la gent ha de sentir-se recolzada i el seu ajuntament ha de ser a prop de tots, pensin com pensin, votin com votin, sempre i quan sigui des del respecte, des de la tolerància i des de la llibertat personal i col·lectiva”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li