Dia Nacional de l’Exili a la Vajol

0
15471

El conseller Raül Romeva va encapçalar l’acte i la caminada fins al coll de Manrella, el polític va recordar molts catalans exiliats


El dia 5 de febrer de 1939 el president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys, i el president del Govern Basc, José Antonio Aguirre, van passar per la frontera i van començar el camí de l’exili. Per aquesta raó, cada 5 de febrer es commemora el Dia Nacional de l’Exili i la Deportació. I un any més, el coll de Manrella a la Vajol organitza una concentració. Enguany, diumenge passat es van aplegar prop de 600 persones vingudes d’arreu de Catalunya davant del monument de Lluís Companys al coll de Manrella amb banderes republicanes i estelades. L’acte es va celebrar tot i la forta pluja que va caure durant el matí. La commemoració va estar encapçalada pel conseller d’Afers Exteriors de la Generalitat de Catalunya, Raül Romeva, que va recordar els “molts catalans” que van haver d’exiliar-se per la dictadura franquista. Romeva sentenciava que Catalunya sempre “ha estat, està i estarà disposada a acollir”. Just abans de l’acte al coll de Manrella, Romeva va visitat el Mas Perxés, la casa on Companys es va refugiar juntament amb Mercè Rodoreda i Pere Quart, entre d’altres. L’acte també va comptar amb la presència de l’alcaldessa d’Agullana, Marina Gutés; la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme Garcia, i el director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas.

EXILI. L’acte, organitzat en el marc del Dia Nacional de l’Exili i la Deportació, va cloure amb la lectura de textos davant del monument dedicat als exiliats i deportats republicans. En la seva intervenció el conseller Romeva va recordar que “nosaltres hem estat refugiats i estem al costat de tots els que ho són avui” i ha afegit que “per això Catalunya està sempre disposada a oferir la seva ajuda als que la necessiten”. Finalment, va declarar que “tota guerra significa una derrota de la humanitat però que som molts els que estem disposats a guanyar la batalla, pacífica però sense treva, a favor d’allò que més humans ens fa: l’amistat i la solidaritat entre persones i pobles”.

El president de l’Associació Descendents de la Maternitat d’Elna (DAME) i membre de Fills i Filles de Republicans Espanyols i Infants de l’Èxode (FFRREEE), Serge Barba, també va conduir l’acte i la lectura de textos va anar a càrrec de la presidenta de l’Amical de Ravensbruck en representació dels deportats, Anna Sallés, i d’Alma Sahinpasic, bosniana que va cercar refugi a Catalunya durant la guerra als Balcans, en representació dels exiliats actuals.

Els actes van continuar a la platja d’Argelers (França), i van incloure una actuació musical del cantautor i diputat al Parlament de Catalunya, Lluís Llach, i l’actriu Sílvia Bel.

Aquesta jornada ha estat organitzada pel Museu Memorial de l’Exili (MUME) i el Memorial Democràtic en col·laboració amb els ajuntaments de la Jonquera, Argelers, Agullana i la Vajol.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li