Deulofeu tindrĂ  el seu documental

0
967

Un segle després que Alexandre Deulofeu comencés a perfilar la seva teoria sobre la matemàtica de la història, mentre estudiava els darrers cursos de batxillerat al Ramon Muntaner de Figueres, un documental donarà a conèixer aquest singular personatge que per a les generacions actuals representa poca cosa més que el nom d’un institut de la mateixa ciutat.
Nascut a l’Armentera el 20 de febrer de 1903, amb nou anys d’edat ja va venir a viure a Figueres. “En els darrers cursos de batxillerat va ser quan vaig perfilar la idea de la matemàtica de la història. A l’estudia ciències exactes, em vaig adonar que els fets biològics són fets matemàtics. Les cèl·lules, les persones, els animals, tots segueixen el mateix procés biològic: neixen, creixen, arriben a la maduresa, entren en decadència i moren. És d’una precisió inexorable”, explicava el mes de març de 1957 a la revista Canigó, en una entrevista de Josep Maria Bernils Mach.
En el pròleg del seu llibre, que porta per títol, precisament, La matemàtica de la història, Deulofeu advertia que malgrat els grans progressos de la ciència “l’home no ha pogut fins avui eliminar una catàstrofe com la guerra. Per evitar-la feia falta el coneixement de la llei biològica que regeix l’evolució dels pobles. Amb l’exposició d’aquesta llei demostrarem que aquesta evolució ha anat obeint uns cicles matemàtics i unes fases precises que determinen les guerres i les revolucions i marquen les èpoques inertes dels pobles. Fins avui els homes s’han llençat inconscientment als precipicis que se’ls presentaven al pas. D’ara endavant, la responsabilitat humana, gràcies, al coneixement de la llei de la història, augmentarà greument. Coneixent les grans catàstrofes que s’apropen i els mitjans per evitar-les, esperem que Europe es podrà aturar en el seu camí cap a l’abisme i que per tant, aconseguiran de salvar la civilització occidental”.
La primera edició del volum data del mes de desembre de 1951. Allà ja anunciava la caiguda de l’URSS, la reunificació d’Alemanya i la fi de l’imperi espanyol per a l’any 2029. Altres prediccions no s’han complert, però deixava clara la preponderància del alemanys a Europa els quals ja veia com una federació d’estats en els quals “França i Anglaterra seran simples províncies d’aquest imperi”. Ah, i també alertava del creixement de la Xina fins a esdevenir una potència mundial que amenaçaria l’economia europea.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li