Deu anys d’aquell infern

0
2515

El foc del 22 de juliol del 2012 es va iniciar al Pertús, però la tramuntana i la situació del terreny el va fer avançar ràpidament a altres municipis veïns davant la desesperació del veïnat


El cel de l’Alt Empordà es va tenyir de taronja aquell 22 de juliol del 2012. Fins i tot fora de la comarca, al Baix Empordà, per exemple, arribaven cendres i s’avistava aquell cel rogent de més al nord. D’aquells incendis de fa deu anys «se n’ha après molt», creu la presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Sònia Martínez. En aquell moment, Martínez estrenava el seu primer mandat com a alcaldessa de la Jonquera i precisament, aquest divendres a la tarda, el Consell Comarcal té previst fer un acte commemoratiu, a Vilanant, sobre els incendis de fa deu anys.

El foc es va iniciar al costat del túnel del TGV del Pertús, concretament en un aparcament, i tot apunta a una negligència. Algú va llançar una punta de cigarreta sobre vegetació seca. I d’aquí, el desastre. Les investigacions no van poder anar més enllà perquè es rendissin comptes davant la justícia. Tot plegat, un incendi que va durar tres dies, va provocar quatre víctimes mortals i va devastar 13.963 hectàrees d’un total de 17 municipis. A més del foc iniciat a la Jonquera, en el mateix moment se’n va declarar un altre a Portbou. Allà les flames assetjaven la carretera N-260. Això va fer que dues persones, fugint del foc, morissin en precipitar-se al mar. Arran de tot allò, molts recorden perfectament què feien aquells dies i deu anys més tard, alguns se n’han pogut refer i d’altres no han recuperat tot allò que van perdre. Mentrestant, el territori té molts riscos tot i la prevenció contra el foc. L’onada de calor, la sequera, el patrimoni natural abundant i la forta presència humana poden fer combinacions no desitjables.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li