Deu anys compartint experiències

0
1040

Alumnes dels instituts Cap Norfeu i Hug Roger III de Sort visiten l’Ajuntament de Roses en el marc del programa d’intercanvi


 

Els alumnes de segon curs de batxillerat dels instituts Cap Norfeu de Roses i Hug Roger III de Sort van visitar dimecres passat l’Ajuntament de Roses, on van ser rebuts per l’alcaldessa del municipi, Montse Mindan, i la regidora d’Ensenyament, Anna Jorquera, en el marc de la desena edició del programa d’intercanvi escolar entre els dos centres. Concretament, hi van participar 45 alumnes de Roses i 28 de Sort, que van poder gaudir d’un esmorzar organitzat pel consistori, adreçat a estudiants i professors, i d’una recepció oficial a la sala d’actes de l’Ajuntament.

La primera proposta d’intercanvi entre els dos instituts va sorgir durant el curs escolar 2007-2008, quan el director de l’institut rosinc, Agustí Brunyol, i el director dels Serveis Territorials d’Educació a Girona, Andreu Otero, van signar un acord triennal del Projecte per a la millora de la qualitat dels centres educatius públics. Una de les decisions que es van acordar llavors va ser portar a terme projectes d’intercanvi amb altres centres educatius, amb l’objectiu de fer conèixer a l’alumnat la riquesa lingüística i cultural dels diferents territoris.

Des de llavors, s’han encadenat els intercanvis anualment, i amb l’experiència de cada any, els programes s’han anat millorant i ajustant.

Les finalitats del programa d’intercanvi entre els instituts de Roses i de Sort són diverses: que uns i altres valorin la llengua i la literatura com una herència cultural, com un mitjà d’interpretació de la realitat i de comunicació personal i social; que valorin la realitat plurilingüe i multicultural dels territoris de parla catalana; que coneguin i respectin les diferents varietats internes de la llengua i valorin l’estàndard com a element unificador, etc. Tanmateix, i a banda de la qüestió lingüística, el projecte pretén també posar en contacte directe dues realitats socials, culturals i geogràfiques tan diferents com són la de la comarca de l’Alt Empordà i la d’una comarca de l’Alt Pirineu, concretament el Pallars Sobirà.

Cadascun dels intercanvis realitzats compta amb un projecte bianual, en què els alumnes de l’institut Cap Norfeu visiten Sort quan cursen primer de batxillerat, mentre que la visita dels sortencs a Roses es realitza durant el primer trimestre de segon de batxillerat.

Durant les estades, els alumnes i també el professorat tenen l’oportunitat de conèixer en profunditat el paisatge, costums, formes de vida passades i presents, llengua i atractius de cadascuna de les poblacions i de la seva àrea d’influència.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li