Detecten una alga invasora i agressiva a la cala Galladera

0
884

Es tracta d’una espècie d’origen australiĂ  dispersada per embarcacions d’àncora


El grup de suport marí dels Agents Rurals ha detectat una alga invasora a la zona nord del Parc Natural del Cap de Creus. Es tracta de l’espècie Caulerpa cylindracea i es va localitzar a una fondària d’entre dos i sis metres a la cala Galladera, un punt molt freqüentat pel fondeig d’embarcacions amb àncora.

A Catalunya es té constància d’aquesta alga invasora des de l’any 2008, quan va aparèixer a la costa del Garraf. És considerada una de les espècies exòtiques marines amb més potencial invasor als fons litorals de la Mediterrània. De fet, després que es trobés al Garraf, també ha estat detectada a les comarques del Baix Camp, el Tarragonès, el Baix Llobregat, la Selva, el Baix Empordà i l’Alt Empordà. El punt més al nord on s’havia localitzat fins ara era Roses.

L’alga, d’origen australià, és molt agressiva a la Mediterrània i té un potencial invasor superior al de l’espècie Caulerpa taxifolia, inclosa al llistat de les cent espècies amb més potencial invasor. Provoca greus impactes ecològics sobre les comunitats autòctones i pot arribar a modificar profundament el paisatge, provocar canvis en els hàbitats marins costaners, i afectar la composició, l’estructura i la dinàmica dels ecosistemes envaïts. Es dispersa pel fons marí ràpidament i pot ser transportada pels fons marins i també pel fondeig de les embarcacions.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li