Detecten prop de 20 càncers a la comarca gràcies als programes de cribratge

0
656

 La prevenció és bàsica per evitar malalties i un diagnòstic a temps és clau per poder fer front a patologies com el càncer. L’any passat a l’Alt Empordà els programes de cribratge de càncer de mama i càncer de còlon i recte van permetre detectar divuit nous casos segons dades facilitades pel Departament de Salut a la Regió Sanitària de Girona. Val a dir, però, que la campanya sobre detecció precoç del càncer de còlon i recte no es va iniciar a la comarca fins al setembre de l’any passat.

càncer de mama. Aquest programa de cribratge, implantat a la Regió des de l’any 2009, té una participació mitjana del 65,68% a l’Alt Empordà. No és la millor xifra de les comarques gironines però tampoc la pitjor si és té present que la taxa a la demarcació se situa entre el 62 i el 88% segons la comarca. El Ripollès i el Baix Empordà tenen els percentatges més alts i el Gironès i el Pla de l’Estany, l’adhesió més baixa.
Els disset nous casos de càncer de mama a l’Alt Empordà corresponen a primers cribratges (set casos) i a cribratges successius (deu casos). Les dones convidades en un primer cribratge van ser 2.505 i hi van participar 753 (30,6%). En el cas d’altres de successius, es van convocar 4.244 dones (83,17%). En el primer cribratge, la taxa de càncer de mama per 1.000 dones cribrades és 9,30 i en successius aquesta taxa és 2,36.
El càncer de mama és el més freqüent en les dones i el seu risc augmenta amb l’edat. La majoria de casos se solen donar per sobre dels 50 anys. El cribratge permet detectar amb la mamografia tumors tan petits que fins i tot no són palpables. El programa de detecció precoç consisteix a realitzar una mamografia cada dos anys en dones d’entre 50 i 69 anys.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li