Destinaran més diners als EAP de Figueres, l’Escala i Vilafant per combatre desigualtats

0
1886

El nou model d’assignació de recursos augmenta en 159.258 euros les partides dels centres d’atenció primària de l’Alt Empordà


El Departament de Salut començarà a implantar aquest any el nou model d’assignació de recursos per a l’atenció primària i munitària, que té com a objectiu combatre les desigualtats en la salut de la població. Des d’ara i fins al 2021, la Generalitat té previst afegir fins a 65 milions d’euros addicionals a les partides que ja permeten mantenir els equips d’atenció primària (EAP) de tot Catalunya. Uns diners que es distribuiran als centres que treballen en entorns socioconòmics més vulnerables i que, segons l’indicador compost que es va encarregar a l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), tenen un finançament insuficient.

Més concretament, la nova fórmula d’assignació de recursos té en compte, a banda de factors com l’estructura demogràfica, diverses variables socioeconòmiques que afecten les necessitats de salut de la ciutadania, com per exemple el percentatge de població amb ocupacions manuals, amb un nivell d’instrucció baix; la taxa de mortalitat prematura, la d’hospitalitzacions evitables; el percentatge de població exempta de copagament farmacèutic, el de població amb rendes anuals inferiros a 18.000 euros, o el de rendes anuals superiors als 100.000 euros.

En el cas de l’Alt Empordà, aquest 2017 ja se’n beneficiaran tres centres d’atenció primària que, en total, rebran 159.258,15 euros. El gruix més important, de 73.456,14 euros, seran per a l’EAP de l’Escala. 55.802,01 més seran per a l’Ernest Lluch de Figueres, i els 30.000, restants per al de Vilafant. Aquests diners es destinaran bàsicament a incrementar les plantilles de professionals i a reforçar l’orientació a la salut comunitària.

L’escala, excel·lent

El Departament de Salut de la Generalitat ha donat una valoració d’excel·lència a l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de l’Escala, que està gestionada per la Fundació Salut Empordà. Aquesta és la primera acreditació que es fa al centre escalenc (fins ara Salut utilitzava un altre sistema de control i avaluació), i ha superat 335 estàndards dels 346 que s’han evaluat, amb una puntuació del 96,8%. L’acreditació _que té una vigència de 4 anys_ certifica que l’organització sanitària ha obtingut un nivell de qualitat i competència superior en diversos eixos clau, amb l’objectiu final d’aconseguir la qualitat de l’assistència, la satisfacció dels ciutadans i el benestar dels professionals.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li