Descobrir el patrimoni pel mòbil

0
1071

L’Observatori del Paisatge i Adrinoc creen una aplicació mòbil que permet consultar i catalogar les construccions de pedra seca


Ja fa un temps que la tecnologia està aconseguint impulsar noves formes de coneixement i consulta. En aquest cas, i gràcies al projecte de Col·laboraxPaisatge, s’ha aconseguit crear una aplicació mòbil, disponible per a iOS i Android, per facilitar la consulta de construccions de pedra seca i, alhora, per ajudar els experts a catalogar les construccions que encara no estan identificades.

L’aplicació, inclosa dins del projecte de cooperació anomenat “Desenvolupament rural a través del paisatge i la col·laboració ciutadana (construccions de pedra seca)”, és l’acció més destacada pel fet d’incloure tot Catalunya i 85 municipis que integren el Parc Natural Regional del Pirineu Català i la Mancomunitat de Conflent-Canigó de l’Estat francès.

Aquesta iniciativa permet a tothom qui trobi una construcció de pedra seca introduir-la a l’inventari per mitjà d’un formulari. Per afegir-la a l’inventari caldrà catalogar cada edificació segons si és una barraca o una cabana, o si és una construcció relacionada amb l’aigua, un mur, un forn o altres. Abans de ser publicades a l’aplicació, caldrà que els experts validin la informació aportada. Una vegada aparegui en el mapa interactiu, els usuaris podran consultar mapes, fitxes, fotografies i croquis.

Per facilitar la localització de construccions, l’aplicació permet, a partir d’un mapa interactiu, mostrar la posició de l’usuari i indicar quins són els elements de pedra seca més propers i tota la informació relacionada. A més a més, l’aplicació està sincronitzada amb la Viquipèdia, el portal web que des del 2011 ha permès catalogar més de 15.300 barraques de pedra seca. Ara, amb l’aplicació, la Viquipèdia permetrà incorporar altres tipologies de construccions més enllà de les barraques. A banda de l’aplicació mòbil, el projecte també ha aconseguit impulsar unes fitxes per catalogar de manera homogènia els diversos elements construïts amb pedra seca a Catalunya. Aquestes fitxes estan disponibles en digital i en paper i permeten catalogar barraques, construccions d’aigua, forns, murs i altres elements com ara ponts, camins, recs, rieres, pous de glaç, tines de vi, cortals, empedrats, eres, trones, etc. Aquestes fitxes permetran donar contingut tant a l’aplicació mòbil com al portal web Viquipèdia.

Finalment, els impulsors també han publicat una selecció de deu bones pràctiques que il·lustren col·laboracions ciutadanes relacionades amb la gestió i l’ordenació del paisatge a escala europea.

Entre aquestes col·laboracions ciutadanes hi ha la Wikipedra, l’inventari participatiu de pedra seca a Catalunya impulsat pels mateixos creadors de l’aplicació. A més, també hi consten iniciatives de França, Itàlia, Suïssa, Alemanya, Eslovàquia, el Regne Unit i els Països Baixos.

Seguint amb l’objectiu de donar valor a les construccions de pedra seca i el seu paisatge, durant l’any 2017 el projecte Col·laboraxPaisatge té previst realitzar accions com ara la creació d’una llibreta de camp per inventariar construccions de pedra seca, continuar mantenint trobades amb experts, dinamitzar l’aplicació, organitzar jornades de formació i sensibilització sobre la pedra seca i els nous usos, editar un manual de pràctic de pedra seca, elaborar un inventari amb experts en la matèria i dinamitzar el voluntariat.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li