Desacord entre els marxants sobre la ubicació provisional del mercat de Figueres

0
495

L’Ajuntament de Figueres proposa traslladar el mercat municipal que es fa el dijous, -actualment ubicat al Passeig Nou, on s’hi construirà un aparcament soterrat- a la plaça dels Països Catalans, mentre durin les obres d’adequació de la plaça del Sol, que és el lloc on provisionalment es farà aquest mercat mentre es construeixi l’aparcament soterrat. La reurbanització de la plaça del Sol tindrà un cost de 356.000 euros i un termini d’execució de quatre mesos. El regidor de comerç i promoció, Quim Felip, defensa aquesta ubicació provisional coincidint amb l’Associació de Marxants de les comarques gironines en detriment de la del Gremi de Marxants de Girona i comarques, que és el Recinte Firal. 

Una vegada que l’empresa Cintra Aparcaments acabi de construir l’aparcament al costat de l’hospital de Figueres, – està previst que entri en servei a finals de setembre amb 414 places- es començarà a construir el segon, aquest soterrat, situat al Passeig Nou. La previsió és que les obres comencin l’any vinent. És en aquesta zona on cada dijous es fa el mercat municipal i l’Ajuntament ha previst el seu trasllat a la plaça del Sol, tal com havia proposat l’Associació de Marxants de les comarques gironines.

Segons ha explicat el regidor de Promoció i Comerç del consistori figuerenc, Quim Felip, la plaça però necessita adequar-la per tal que pugui acollir el mercat. Per aquesta raó s’ha redactat un projecte, que es troba en exposició pública fins el 8 de setembre, que preveu la seva reurbanització i la del carrer Mestre. Aquestes obres consistirien en millorar les voreres i el paviment, portar enllumenat, col·locar baranes de protecció a banda i banda de la riera, es construirà un caseta pels lavabos públics.

El seu pressupost és de 356.000 euros i, segons el calendari municipal, les obres no es podrien començar a licitar fins el 5 d’octubre. Amb la previsió que aquests treballs de millora i adequació de la plaça del Sol no acabin abans que comencin els de l’aparcament soterrat del Passeig Nou, l’Ajuntament ha previst traslladar el mercat municipal del dijous a la plaça dels Països Catalans.
Felip creu que les dues places reuneixen les condicions d’espai i d’accessibilitat per tal d’ubicar el mercat. Al seu entendre, els 1.500 metres lineals de parades hi tenen cabuda.

Aquesta opinió però, si bé és compartida pel president de l’Associació de Marxants de les comarques gironines, Josep Maria Vergés, no ho és pel president del Gremi de Marxants de Girona i comarques, Manel Cano, qui considera que aquesta ubicació provisional de la plaça del Sol i del carrer Mestre Falla perjudicarà a les parades que els hi toqui la riera per ser un punt molt estret. Cano critica que des del consistori de Figueres només s’atengui la proposta de l’Associació, en detriment de la seva que seria al Recinte Firal i acusa al seu president, Josep Maria Vergés, de practicar l’amiguisme amb el regidor de Promoció i Comerç, Quim Felip.

Per la seva part, Felip ha desmentit aquestes paraules. ‘Optem per la plaça del Sol perquè és cèntrica i està al costat del comerç de la ciutat. En aquesta plaça es fan a l’any quatre grans mercats i sempre ha anat molt bé. Creiem que és una ubicació molt bona. En canvi, el Recinte Firal queda molt allunyat del centre’, ha dit. Cano, per contra, considera que la seva opció és molt viable, perquè, tal i com ha argumentat, es troba a poc més de 600 metres de distància del mercat d’aliments de la plaça del Gra i proposa que un autobús uneixi els dos espais per facilitar la connexió entre els dos mercats.

El president del Gremi també ha recordat que un elevat nombre de clients del mercat del dijous és francès i per tant al Recinte Firal podria trobar fàcil aparcament. ‘Tenim 850 associats i l’Ajuntament de Figueres ni tan sols ens ha comunicat aquesta ubicació als Països Catalans’, es queixava Cano.

Des de l’Ajuntament ja s’ha optat per la plaça del Sol i la previsió és que entre dos i tres mesos, el mercat del dijous es pugui instal·lar a la dels Països Catalans mentre acaba la remodelació urbanística de la plaça del Sol. ‘Ens hem reunit amb els marxants per explicar-los aquesta proposta i la gran majoria hi estan d’acord’, ha dit el regidor QuimF Felip. El president del Gremi de Marxants, Manel Cano però contradiu aquesta versió, perquè al seu entendre, al voltant d’un 50% dels marxants que fan mercat el dijous al Passeig Nou no volen traslladar-se a la plaça del Sol perquè l’espai de la riera és molt estret.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li