Des de 2008 existeix la Denominació d’Origen Protegida de l’Oli de l’Empordà

0
511

El segell assegura la qualitat de l’oli d’oliva que es produeix a la comarca


Què és un producte autòcton sense etiqueta DO? L’any 2008 es va crear, finalment, el segell de la Denominació d’Origen Protegida Oli de l’Empordà, aquest distintiu assegura la qualitat de l’oli d’oliva que es produeix a les dues comarques empordaneses i en alguns municipis del Pla de l’Estany i també del Gironès.

LES VARIETATS. Tal com expliquen a la pàgina web de la DO Oli de l’Empordà, oliemporda.cat, «la qualitat i singularitat de l’oli de la Denominació d’Origen Protegida Oli de l’Empordà vénen avalades per les varietats específiques de la zona: Argudell, Corivell i Verdal (Llei de Cadaqués); i a finals del segle XX es va introduir la varietat Arbequina». L’oli de la nostra comarca té un aspecte clar, net i transparent, així és com el defineixen, és per això que presenta una complexitat notable, amb aromes que recorden al fonoll, a l’ametlla i als anissos. En destaca també el gust i les sensacions que desprèn l’oli, ja que canvien segons quin és el fruit que l’ha produït. Les varietats Argudell i Corivell tenen un delicat equilibri entre dolç i amarg, mentre que la varietat Llei de Cadaqués permet un oli afruitat, madur i amb un cert grau de picant. La certificació DO d’aquestes varietats està impulsada pel departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya i avalada per l’esforç dels agricultors i les cooperatives que hi ha en la plana gironina i empordanesa.

OLI DE L’EMPORDÀ. Aquest producte autòcton té la seva zona de cultiu concentrada en terrenys de sòls pobres, i es tracta dels següents espais naturals: la serra de l’Albera i la serra de Rodes, al nord; el Montgrí i les Gavarres, al sud. Substrats muntanyosos que configuren una geologia característica, amb granits, pissarres i argiles. Aquesta ubicació situa la comarca entre els Pirineus i la mar Mediterrània, i això fa que el clima combini hiverns suaus, estius no massa calorosos i la inevitable tramuntana. Des de l’entitat, destaquen que «tot plegat ajuda a configurar el marcat caràcter de l’oli de l’Empordà». A la comarca hi ha diferents trulls que compten amb el segell DO Oli Empordà, per exemple, el celler Cooperatiu d’Espolla, Empordàlia, Mesetplana, Oli Serraferran, Oli de Ventalló S.L. i el Trull Ylla.

COOPERATIVA AGRÍCOLA GARRIGUELLA. A la seva pàgina web, defineixen que «l’oli de la Cooperativa de Garriguella prové exclusivament dels oliverars de les famílies dels nostres socis, terres que compten amb una llarga tradició oleícola a l’Empordà.»

EMPORDÀLIA, OLI DE PAU. D’aquest trull se’n destaca el procés d’elaboració de l’oli de Pau, ja que combina l’aspecte artesà, amb 50 anys d’experiència en aquest àmbit, i les últimes tecnologies que s’utilitzen dins el sector. Aquesta combinació fa que l’Oli de Pau es consolidi com un dels olis verges extra més ben considerats.

YLLA, DES DE 1873. És un dels trulls privats amb més tradició i està situat a Cabanes.


  • Pots consultar l’especial sobre olis i calçots, aquí.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li