Denuncien una tala massiva de tamarius centenaris al Parc Natural dels Aiguamolls

0
1117

Les actuacions s’emmarquen en les tasques de neteja dels recs madrals dins del terme de Sant Pere Pescador


 

Polèmica per les tasques de neteja dràstica dels recs madrals fetes per l’Ajuntament de Sant Pere Pescador. Els ecologistes de Iaeden-Salvem l’Empordà han denunciat una tala massiva de tamarius centenaris dins del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Segons l’entitat, l’Ajuntament ha actuat sense un projecte detallat i acusen també els responsables del parc de no haver exigit informació sobre l’actuació.

En un comunicat, l’entitat diu que “l’Ajuntament només va informar de la neteja prevista però el parc no va demanar més informació i, sobretot, no va fer un seguiment i control de les actuacions i tampoc les va aturar a temps”. També carreguen contra la Diputació de Girona per subvencionar actuacions, especialment les que afecten espais protegits, sense demanar detalls. Segons els ecologistes els tamarius centenaris talat a la vora dels rescs són arbres adaptats a les condicions meteorològiques i de salinització del litoral que feien la funció de connector ecològic, de refugi i d’espai de cria per a moltes espècies. És per això que demanen a les administracions que prenguin consciència del valor i la importància de la protecció de la natura i de la biodiversitat i és pregunten “si el govern català, qui declara i manté els espais protegits, demanarà responsabilitats per aquestes actuacions encara que la destrossa irreversible ja s’ha fet”.

Des de l’Ajuntament de Sant Pere Pescador s’ha admès que l’actuació s’hauria pogut fer millor. També es destaca que la neteja en aquesta zona feia entre 40 i 50 anys que no es feia. Segons el consistori els recs han de fer les seves funcions quan es produeixen llevantades i ara era difícil perquè estaven tapats de sorra i vegetació. Les tasques de neteja en un tram d’uns 5 quilòmetres de recs encara no han acabat. La zona és a la platja del municipi i en un espai dins dels perímetre del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li