Diuen els historiadors que la democrĂ cia va nĂ©ixer fa uns 500 a.C. a l’antiga Grècia. De llavors fins a ara, molts règims polĂtics han “segrestat” aquesta paraula, i precisament sense ser gens demòcrates, i han arribat al poder fent-se servir de la democrĂ cia. Hitler n’és l’exemple mĂ©s clar, i d’altres que es van anomenar democrĂ tics oprimint el seu poble, com va succeir, desprĂ©s de la II Guerra Mundial, amb l’Alemanya de l’Est que va exercir un govern dictatorial, nomenant-se RepublicĂ DemocrĂ tica Alemana. Actualment els règims de Corea de Nord, Veneçuela, Cuba,… segons ells, sĂłn l’autèntica expressiĂł de la democrĂ cia. A Catalunya la paraula democrĂ cia ha sigut “segrestada” pels que volen una consulta que no preveu una ConstituciĂł aprovada en un referèndum per la gran majoria dels catalans i catalanes el 1978. Pero resulta que aquell referèndum no serveix, i ves per on, si es reclama el que sembla hauria de consultar sobre una possible independència de Catalunya. La ConstituciĂł es pot modificar, aixĂ s’estableix, però ha de ser, sense cap mena de dubte, amb un gran consens com es va poder viure a la transiciĂł.
En aquest setmanari, fa un parell de setmanes, va publicar un article l’Enric Pujol en què apel·lava que un referèndum vinculant sobre la independència de Catalunya, seria signe de democrĂ cia. Ens recordava el retorn del president Tarradellas a Catalunya el 1977, però s’oblida que abans va anar a Madrid a reunir-se amb el president Suárez, en un gest conciliador en el començament d’una etapa plena d’incerteses, quina diferència amb els darrers presidents que busquen el trencament de la societat catalana. TambĂ© recorda mobilitzacions del poble catalĂ a favor de la democrĂ cia, sembla doncs com si nomĂ©s fos a Catalunya, i la resta d’Espanya no es volia sortir d’un règim autoritari? Es refereix a la “Ley de los Principios Fundamentales del Movimiento”com l’impediment jurĂdic que feia imposible convertir Espanya en un estat democrĂ tic, i tĂ© tota la raĂł, pero no esmenta que va ser el rei Joan Carles I, que quan va ser proclamat monarca era el cap d’estat amb mĂ©s poder de tota l’Europa Occidental, i que juntament amb Torcuato Fernández-Miranda, amb la seva cèlebre frase “de la llei a la llei, passant per la llei”, va posar la sobirania nacional en mans del poble espanyol, i a la vegada va fer possible una transiciĂł pacĂfica que molts paĂŻsos han volgut copiar per sortir de dictadures.
Voler donar l’imatge al mĂłn que Catalunya no viu sota un règim democrĂ tic Ă©s patètic i diu poc dels polĂtics que ens gasten els nostres diners en viatges, sense ser rebuts per cap d’estat, ni de govern. Si aquesta es la seva “tarja de visita” fan un flac favor a tots els catalans i catalanes.
Leave a Reply