Del dòmino a l’esport actiu

0
1409

El Casal d’Avis i l’Escola Esportiva de la Gent Gran representen la concepciĂł mĂ©s dinĂ mica de la tercera edat


Qui pensa en un avi assegut còmodament al casal jugant a dòmino s’equivoca o, almenys, es queda curt, com també no encerta aquell que creu que les úniques activitats d’una àvia són el ganxet de llana o l’elaboració d’aquells macarrons que només l’experiència culinària d’una iaia poden saber fer.

La tercera edat, avui dia, va molt més enllà d’aquests tòpics. Des de l’aquagym fins al tennis o el bàsquet tot passant pel ioga, són moltes les propostes de caire esportiu que arriben als avis, una tendència que no deixa d’augmentar. “Cada vegada hi ha més persones, de fet hem de sortejar les places d’activitats d’aquest tipus perquè hi ha molta demanda”, explica Míriam Lladós, responsable del Casal Cívic de Gent Gran de Figueres. “Els joves i els adults no són conscients de les dinàmiques de la gent gran. Ningú s’ha parat a pensar en com està distribuïda la piràmide d’edat, que actualment és com un bolet, amb una gran presència d’avis i àvies, i això es nota en tots els sectors, entre els quals hi ha l’esport”, afegeix la directora del centre. Actualment, a les instal·lacions del Casal de Gent Gran de Figueres s’hi engloben activitats com la gimnàstica suau, de manteniment o dinàmica, els pilates o la coreografia esportiva, unes pràctiques poc corrents fa només uns anys. “Les activitats físiques han crescut molt i seran el futur en aquest sector”, agrega Lladós abans de recordar la figura de l’agullanenc Robert Baserba, recentment proclamat sotscampió del món de BTT als Alps italians. Té 65 anys.

PAS FERM DE L’ESCOLA ESPORTIVA. Un dels molts reconeixements que van caure durant la Nit de l’Esport de Figueres va anar a parar a l’Escola Esportiva de la Gent Gran, guardĂł que va recollir Toñi MartĂ­nez per la seva dedicaciĂł durant anys.

Actualment, el protagonisme de Martínez, que des del juliol ja no es troba a l’entitat, se’l comparteixen dues monitores: la Gemma Torrent –CGR Figueres–, que s’encarrega de les activitats més gimnàstiques, i la Dolors Viñolas, que dirigeix propostes a la piscina. “Tenen una gran voluntat i són molt actius, busquem activitats que puguin fer i les adaptem a les característiques de cadascú”, apunta Viñolas.

L’objectiu de l’Escola Esportiva, nascuda fa una dècada i que també inclou activitats més dinàmiques com el bàsquet, el tennis o l’hoquei, és el de “fer arribar la pràctica d’activitat física i l’esport” al col·lectiu de persones de més edat. En aquests moments, un total de 110 persones –50 de les quals a la piscina– s’aprofiten dels seus serveis, una xifra de vacants limitada d’inscripcions que s’ha mantingut estable durant el temps.

“Des de l’inici de l’Escola volíem que el projecte no es focalitzés en activitats tradicionals com sortir a caminar o fer balls, sinó que el que preteníem era que fos una escola esportiva de veritat, amb propostes perfectament adaptables a la seva edat”, detalla Màrius Vergés del Servei Municipal d’Esports de l’Ajuntament de Figueres. “Tots ells s’ho passen molt bé, hi ha esports que els agraden especialment com el bàsquet, per exemple, tot i que també s’atreveixen amb altres disciplines i poden agafar des d’una raqueta fins al banyador per fer exercici a la piscina”, conclou.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li