
El prestigiós paleontòleg Eudald Carbonell va llegir dijous el pregó que va donar el tret de sortida als actes festius del municipi
“Soc originari d’un poble de ramaders i em trobo fent un pregĂł en un poble de pescadors. Soc de Ribes de Freser i avui esti aquĂ a l’Escala amb vosaltres, el famĂłs poble de les cases blanques i les barques situat a la Costa Brava”. Amb aquestes paraules va encetar dijous el paleontòleg Eudald Carbonell, codirector d’Atapuerca i investigador de l’Institut CatalĂ de Paleontologia Humana i EvoluciĂł Social, el programa de la Festa Major de l’Escala, que es va acabar ahir, diumenge. A l’Ajuntament del municipi, Carbonell va llegir un pregĂł emotiu i entranyable esquitxat de records d’infantesa _“Recordo que va ser a la cala MontgĂł, molt a prop, on vaig passar les primeres vacances de platja de la meva vida, i com Ă©s obvi, possiblement no oblidarĂ© mai”_, d’evocacions personals _”Al llarg de la meva vida sempre m’ha acompanyat aquesta dicotomia del mar i la muntanya. He deixat que s’apoderi de mi de forma intuitiva”_ i de confessions Ăntimes _”Com us he dit, vaig aprendre a estimar la marina des d’una perspectiva continental. La por a l’aigua ha fet que visiti la costa nomĂ©s a l’hivern, sobretot l’Escala; a l’estiu, nomĂ©s en comptades ocasions. Soc incompatible amb les aglomeracions, m’he fet gran”. En aquest context, Carbonell, fill de terra de pastors, va dedicar tambĂ© unes paraules al Mediterrani, “mar d’aventures, de comerç, d’economia de les perifèries i de partida cap a ultramar, aquesta mar de pirates i viatgers plena d’història”, que s’ha convertit ara, va afirmar, en la mar “de la mort, de l’incertesa dels nostres congèneres d’espècie africans que surten dels seus territoris i sovint troben la mort en les seves aigĂĽes”, en referència al drama dels refugiats.
Però Carbonell va fer tambĂ© nombroses al·lusions a la història del municipi, i a la seva evoluciĂł: “La revoluciĂł cientĂficotècnica ha arribat a les nostres contrades. El turisme de masses s’ha fet present a tot arreu canviant la nostra forma de viure”. En relaciĂł amb el passat de l’Escala, com no podia ser d’una altra manera, Carbonell va dedicar unes paraules a la colònia grega d’EmpĂşries, les ruĂŻnes històriques de la qual, va dir, “estan lligades al poble de pescadors de manera definitiva i inseparable”. “La història construeix els territoris i els territoris sĂłn habitats pels homo sapiens, que els modela per fer-hi història. És el cas d’Emporion, EmpĂşries, les colònies grega, primer, i romana, desprĂ©s, que varen conviure amb els altres pobladors de les nostres terres empordaneses, les tribus dels ibers que deixaren a Ullastret la seva intel·ligent petjada que ha arribat a travĂ©s de l’arqueologia a la nostra història recent”, va explicar.
Seguint aquest fil, Carbonell es va referir al passat i al present de Catalunya, però tambĂ© al seu futur: “Ara, des d’aquĂ, crido a la construcciĂł d’un futur de tots els habitants de l’Escala, de Catalunya i d’un planeta ple d’esperança”. Carbonell va cloure el pregĂł proclamant entusiasta als “homes i dones de l’Escala” que “és hora de formar part del mĂłn de les idees i de la solidaritat, com va passar a la Grècia clĂ ssica. Ara Ă©s hora de fer-nos humans!”
DesprĂ©s del pregĂł, l’alcalde de l’Escala, VĂctor Puga, va remarcar que “aquest any ha estat trascendent des d’un punt de vista cultural i patrimonial per l’Escala: l’espectacular transformaciĂł i millora d’EmpĂşries ha anat acompanyada de la rehabilitaciĂł de l’AlfolĂ i, darrerament, de l’adquisiciĂł del Clos del Pastor i el fons documental i artĂstic de VĂctor CatalĂ . La cultura pren un enorme protagonisme aquest 2017 i la volem reivindicar com una aposta de present i futur, com una eina prioritĂ ria de transformaciĂł i desenvolupament de la nostra vila”.
Leave a Reply