De terra de ramaders, a pescadors

0
1564

El prestigiós paleontòleg Eudald Carbonell va llegir dijous el pregó que va donar el tret de sortida als actes festius del municipi


 

“Soc originari d’un poble de ramaders i em trobo fent un pregó en un poble de pescadors. Soc de Ribes de Freser i avui esti aquí a l’Escala amb vosaltres, el famós poble de les cases blanques i les barques situat a la Costa Brava”. Amb aquestes paraules va encetar dijous el paleontòleg Eudald Carbonell, codirector d’Atapuerca i investigador de l’Institut Català de Paleontologia Humana i Evolució Social, el programa de la Festa Major de l’Escala, que es va acabar ahir, diumenge. A l’Ajuntament del municipi, Carbonell va llegir un pregó emotiu i entranyable esquitxat de records d’infantesa _“Recordo que va ser a la cala Montgó, molt a prop, on vaig passar les primeres vacances de platja de la meva vida, i com és obvi, possiblement no oblidaré mai”_, d’evocacions personals _”Al llarg de la meva vida sempre m’ha acompanyat aquesta dicotomia del mar i la muntanya. He deixat que s’apoderi de mi de forma intuitiva”_ i de confessions íntimes _”Com us he dit, vaig aprendre a estimar la marina des d’una perspectiva continental. La por a l’aigua ha fet que visiti la costa només a l’hivern, sobretot l’Escala; a l’estiu, només en comptades ocasions. Soc incompatible amb les aglomeracions, m’he fet gran”. En aquest context, Carbonell, fill de terra de pastors, va dedicar també unes paraules al Mediterrani, “mar d’aventures, de comerç, d’economia de les perifèries i de partida cap a ultramar, aquesta mar de pirates i viatgers plena d’història”, que s’ha convertit ara, va afirmar, en la mar “de la mort, de l’incertesa dels nostres congèneres d’espècie africans que surten dels seus territoris i sovint troben la mort en les seves aigües”, en referència al drama dels refugiats.

Però Carbonell va fer també nombroses al·lusions a la història del municipi, i a la seva evolució: “La revolució científicotècnica ha arribat a les nostres contrades. El turisme de masses s’ha fet present a tot arreu canviant la nostra forma de viure”. En relació amb el passat de l’Escala, com no podia ser d’una altra manera, Carbonell va dedicar unes paraules a la colònia grega d’Empúries, les ruïnes històriques de la qual, va dir, “estan lligades al poble de pescadors de manera definitiva i inseparable”. “La història construeix els territoris i els territoris són habitats pels homo sapiens, que els modela per fer-hi història. És el cas d’Emporion, Empúries, les colònies grega, primer, i romana, després, que varen conviure amb els altres pobladors de les nostres terres empordaneses, les tribus dels ibers que deixaren a Ullastret la seva intel·ligent petjada que ha arribat a través de l’arqueologia a la nostra història recent”, va explicar.

Seguint aquest fil, Carbonell es va referir al passat i al present de Catalunya, però també al seu futur: “Ara, des d’aquí, crido a la construcció d’un futur de tots els habitants de l’Escala, de Catalunya i d’un planeta ple d’esperança”. Carbonell va cloure el pregó proclamant entusiasta als “homes i dones de l’Escala” que “és hora de formar part del món de les idees i de la solidaritat, com va passar a la Grècia clàssica. Ara és hora de fer-nos humans!”

Després del pregó, l’alcalde de l’Escala, Víctor Puga, va remarcar que “aquest any ha estat trascendent des d’un punt de vista cultural i patrimonial per l’Escala: l’espectacular transformació i millora d’Empúries ha anat acompanyada de la rehabilitació de l’Alfolí i, darrerament, de l’adquisició del Clos del Pastor i el fons documental i artístic de Víctor Català. La cultura pren un enorme protagonisme aquest 2017 i la volem reivindicar com una aposta de present i futur, com una eina prioritària de transformació i desenvolupament de la nostra vila”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li