De porcs i de senyors

0
1763

«És indignant veure com estan alguns carrers i places on et trobes les restes d’aquells incívics que es pensen que poden tractar la ciutat com els hi plagui aprofitant la nocturnitat de la nit.» Aquestes paraules, extretes d’un post de les xarxes socials, per desgràcia són prou habituals.

Tot i això, quan qui l’escriu és l’alcaldessa de la ciutat, sí que pot sorprendre a més d’un. Després d’una de les seves sortides diàries a caminar carrers, ben d’hora, abans d’iniciar la jornada laboral, l’Agnès Lladó va penjar aquesta crítica. Mostrava espais públics víctimes de botellots nocturns, la deixadesa d’incívics o el menfotisme dels sobrats.

En resum, exposava la dificultat de tenir una ciutat neta, no només per la falta de col·laboració ciutadana, sinó quan alguns posen pals a les rodes, minut a minut. La impossibilitat de tenir personal de neteja arreu les 24 hores. I el cost que això té per als comptes municipals.

Alguns ciutadans, la majoria, empatitzaven amb l’alcaldessa. D’altres, acusaven el personal de neteja, apuntant-los com a culpables —no mancats de raó puntualment—, però és molt injust generalitzar: tenim grans persones al servei de la ciutat, tot i que poques i sense els mitjans necessaris —aquest punt ha de fer un canvi molt sensible amb la municipalització del servei, i esperem poder celebrar-ho—. Finalment, tal com ja avançava l’Agnès, també hi ha els qui diuen que l’obligació de l’Ajuntament és netejar (i callar).

Aquests darrers són els qui no entenen el que és un ajuntament i qui el forma, ni el que és una ciutat o un poble. Qui estima Figueres i se la sent seva, la tracta amb cura. No m’atreveixo a dir com si fos casa seva, segurament ens espantaríem veient-ne alguna. I qui paga les conseqüències d’aquests actes som tots els que hi vivim, i les paguem amb els nostres impostos.

De ben segur, solucionar el tema dels grans incívics és complicat. S’estan posant sancions econòmiques, però perquè no els fa res pagar-les o perquè no tenen res per pagar-les, l’efecte de moment no es nota.

Però tambĂ© hi ha els petits incĂ­vics. I aquĂ­ hi entrem tots, ningĂş se n’escapa. Dels qui llencen escombraries fora d’hora als qui omplen les papereres amb les deixalles de casa; els qui nomĂ©s veuen els contenidors que estan oberts i plens, obviant els tancats del costat; els qui dissimulen amb el xiclet, el paperet, la cigarreta, les defecacions de les mascotes… Si no hi sou representats, segur que rascant una miqueta tambĂ© trobarĂ­em el vostre «petit» acte d’incivisme.

Una ciutat neta depèn absolutament de totes les persones que hi viuen o que hi fan vida (sí, també dels qui viuen a poble, però treballen, gaudeixen i, poc o molt, embruten Figueres).

Deixarem per un altre dia els criticaires simples. Aquells qui es queixen si se’ls posa els contenidors a la porta de casa, i també es queixen quan els tenen massa lluny.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li