De cara a la galeria

0
1199

El gel de l’Ă€rtic, en deu anys, s’ha reduĂŻt l’equivalent a cinc vegades la superfĂ­cie de la penĂ­nsula Ibèrica. Els pols es desglacen i augmenta el nivell del mar any rere any. Puja la temperatura fent de cada estiu el mĂ©s cĂ lid de la història. Cauen aiguats i pedregades històriques cada cop amb mĂ©s freqüència. Temporals i onades de calor sĂłn ja a l’ordre del nostre dia a dia i, tot i això, encara ens costa creure’ns que això del canvi climĂ tic va de debò.

Les Nacions Unides ens imposen uns objectius sostenibles amb l’agenda 2030 i, suposadament, les administracions pĂşbliques hem de treballar per aconseguir-los de forma rĂ pida i eficient perquè, encara que no ho sembli, 2030 Ă©s demĂ  passat.

Hem parlat moltes vegades d’aquest tema en aquestes lĂ­nies, Ă©s cert, però ho crec tan necessari com crec que cal que els qui tenen l’Ăşltima paraula de les decisions que es prenen al nostre Ajuntament han d’actuar ja i en tot.

El canvi climĂ tic Ă©s a tot arreu. En totes i cadascuna de les polĂ­tiques que s’executen des d’un Ajuntament, per mĂ©s petites que siguin les accions preses. AixĂ­ i tot, evidentment, tenen especial impacte les decisions que es prenen en temes d’instal·lacions i d’energia, com per exemple, un projecte d’enllumenat pĂşblic de tot un barri o d’un espai emblemĂ tic.

A l’Escala Ăşltimament estem molt acostumats a perpetuar projectes fets «com sempre» i, en soc conscient, Ă©s complex treballar amb coses noves i desconegudes. Però això no ens pot fer fallar en el mĂ©s essencial: gestionar el present però tambĂ© el futur del poble, del paĂ­s i del planeta, en tot allò en què hi puguem contribuir.

Planificar l’enllumenat pĂşblic d’un barri de l’Escala on mai n’hi ha hagut Ă©s imprescindible, però fer-ho de forma que aquest projecte sigui sostenible i, sobretot, adaptat i pensat en el futur, tambĂ©. Planificar una lĂ­nia de mĂ©s d’un quilòmetre de noves lluminĂ ries amb l’Ăşnic criteri de sostenibilitat que siguin llums LED, en ple 2022, no Ă©s nomĂ©s un error sinĂł que tambĂ© Ă©s una irresponsabilitat per part del govern.

Cal mirar el futur, pensar en una instal·laciĂł a 35 o 40 anys i aplicar criteris d’energia solar i de reducciĂł del consum amb reguladors d’intensitat de la llum amb sensors de presència. Cal anar mĂ©s enllĂ  de la tĂ­pica instal·laciĂł de plaques solars al sostre d’un equipament (acciĂł que, d’altra banda, podrĂ­em parlar de si Ă©s innovadora i de futur feta l’any 2022 o si simplement Ă©s perquè «toca» i per cobrir expedient) per dir que contribueixen en la lluita contra l’escalfament global.

Governar vol dir ser conscient i intentar solucionar els problemes del dia a dia de la gent, però tambĂ© vol dir planificar l’Escala no nomĂ©s que volem, sinĂł que necessitem d’aquĂ­ 20 o 30 anys. Treballar cobrint l’expedient del qui dia passa any empeny no ens acosta a cap model de poble, sigui quin sigui el que es defensa, nomĂ©s perpetua un model antic que es dedica a fer projectes, com el de la instal·laciĂł de plaques solars, en el moment que ja no es poden ignorar mĂ©s les necessitats i, per tant, absolutament de cara a la galeria, perquè no sigui dit que no treballem per evitar el canvi climĂ tic. I aixĂ­ no es pot conduir un Ajuntament.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li