
Quan el senyor Francesc Moragas i Barret (Barcelona 1868-1935), juntament amb el senyor LluĂs Ferrer Vidal (Barcelona 1861-1936), la va crear lâany 1904, es deia ÂŤCaja de Pensiones para la Vejez y de Ahorro de CataluĂąa y BalearesÂť. Ara es diu CaixaBank, pendent encara dâafegir unes lletres amb la recent fusiĂł amb Bankia. Des dâaleshores âmĂŠs dâun segleâ sâha catalanitzat el nom i moltes mĂŠs coses. Han desaparegut les connotacions dels substantius pensions, vellesa i estalvi amb matisos. El mot pensiĂł avui dia vol dir la quantitat dâeuros que rep una persona jubilada. Moltes dâaquestes pertanyen al col¡lectiu de gent gran, el de la tercera edat, els vulnerables, i ho tenen domiciliat a lâantiga ÂŤCaixaÂť per antonomĂ sia, i per cobrar-la o retirar diners han de fer cues o desplaçaments llunyans, en haver-se suprimit moltes oficines urbanes als barris i viles, i altres esdevingudes store. El mot estalvi, il¡lusiĂł i motor de tot aquest col¡lectiu, se nâha anat en orris i ha quedat substituĂŻt pel de comissions i quotes de manteniment. Crec sincerament que es tracta dâun problema, no ja econòmic i social, sinĂł humanitari, de responsabilitat cĂvica, o millor encara, ètica.
Soc client veterĂ de lâentitat (mĂŠs de 50 anys) però em neguiteja molt comprovar que a Figueres, la meva ciutat natal, sâhan tancat diverses oficines; que em consta que de la comarca, Vilafant, amb cinc mil habitants, no en tĂŠ, i podria esmentar mĂŠs exemples de viles gironines; que a Barcelona he constatat mĂŠs dâuna vintena tancades; que Salou, on hi passo alguns dies dâagost, amb una poblaciĂł estiuenca dâuns 80.000 habitants, tĂŠ una store i nomĂŠs una oficina tradicional, a vessar dâusuaris esperant estoicament mĂŠs dâun hora, sempre amb horari restringit.
SĂŠ que seâm pot objectar que altres entitats bancĂ ries estan fent el mateix; ho accepto i ho admeto i, per tant, la meva crĂtica constructiva tambĂŠ els afecta i hauria de ser motiu de reflexiĂł seriosa.
Tornant a CaixaBank, tambĂŠ accepto els missatges de publicitat en tots els mitjans de comunicaciĂł i em produeix cert inri veure els cartells Obra Social amb el lemes ÂŤparlar, escoltar i ferÂť. SĂ, molt correcte, però tambĂŠ ĂŠs obra social en minĂşscula facilitar els serveis del dia a dia a tot tipus de clients, especialment, insisteixo, els avis i Ă vies, per entendreâns. No cal recordar la generositat de lâentitat quan regalava llibres per Sant Jordi; quan obsequiava els clients per Nadal; quan patrocinava els Homenatges a la Vellesa a pobles i viles dâarreu Catalunya; quan bescanviava punts de VISA amb objectes, quan potenciava biblioteques populars (sense anar gaire lluny, la de Figueres, la de la plaça de la Palmera, que jo sovintejava en la meva etapa estudiantil, on atenia lâamable bibliotecĂ ria M. Rosa Ymbert, companya meva de batxillerat; accepteu aquesta al¡lusiĂł personal). No ho reivindico en absolut. NomĂŠs insisteixo en lâespectacle impactant que em commou i enrabia, compartit per familiars, amics i coneguts: veure gent gran, molta amb certa discapacitat fĂsica, fent cua a dintre o a fora per retirat quatre euros de la seva minsa pensiĂł, o veure-la operar amb doble inseguretat als caixers automĂ tics, una inseguretat de no dominar el seu funcionament i una inseguretat ciutadana dâun atracament o robatori.
Que consti tambĂŠ que, com suara deia, soc client des de fa mĂŠs de 50 anys i haig de reconèixer el tracte exquisit rebut sempre pel personal, llevat dâexcepcions que marquen la regla. Com tambĂŠ que els signes dels temps porten, des de lâera digital, a emprar les noves tecnologies, però cal no oblidar que hi ha un percentatge molt elevat de persones que actuen dâesma, de rutina, de costums fixos i que no tenen, per la raĂł que sigui, a lâabast la possibilitat dâun tracte personalitzat que oferia el responsable de la finestreta.
Des dâaquesta tribuna faig modestament una crida per prendre consciència molt seriosament del tema. Em fixo i recupero de nou tres infinitius que apareixen en els espots publicitaris: escoltar, parlar i fer. Responsables mĂ xims de lâentitat, cerqueu de nou, sense miratges, lâesperit fundacional i intenteu recuperar-lo tot fugint de les especulacions de les macrooperacions bancĂ ries i financeres. Escolteu la veu de tot un col¡lectiu social, parleu dâoferir, en paral¡lel al virtual, un servei personalitzat que ultrapassi la funciĂł del gestor o gestora i atengui en finestreta de manera fluida els clients i el fer esdevingui no crear comissions o quotes de manteniment. Parlem-ne.
He escrit aquest article mogut per una responsabilitat cĂvica fruit de lâimpacte decebedor que em produeix, mes sĂ i mes tambĂŠ, les cues de pensionistes i la manca de sensibilitat de la Caixa. Ho he dit pĂşblicament ja en altres llocs, potser haurem de guardar de nou els pocs estalvis sota un matalĂ s com feien els nostres avantpassats i esperar que aparegui una entitat molt mĂŠs de casa nostra al servei de la ciutadania i no al servei del mercat de finances ni tan pendent de les especulacions borsĂ ries.
Leave a Reply