Dani Alonso: ‘L’oportunitat de tenir música de jazz de qualitat en directe no la podem deixar passar’

0
444

A finals d’aquesta setmana se celebra a la ciutat de Figueres la 26a edició del Festival de Jazz. Prevista inicialment entre el 29 i el 31 de maig, es va haver de posposar com tants altres actes per culpa de la Covid. Tot i els canvis amb la planificació inicial, oferirà sis concerts a diferents espais de la ciutat. El seu director artístic ens comenta com s’ha adaptat el festival i ens n’explica els detalls


Al final tindrem la 26a edició del Festival de Jazz a mitjans de setembre. Com ha afectat aquest canvi de dates?
Nosaltres ja teníem el festival preparat des del gener. Amb tot el tema de tancament de fronteres i la quarantena hem hagut de cancel·lar gairebé tot el que és internacional.

Per exemple?
No vindrà una cantant de Nova Orleans que viu a Noruega, la Tricia Boutté. Forma part d’una família de cantants mítica. La seva tieta és la Lillian Boutté.

L’any vinent, doncs?
Sí la idea és portar-la també l’any vinent.

Tot i això, dissabte actua el Professor Cunningham.
Sí, tot i que havia de venir amb la seva banda. Però malauradament han suspès la seva gira. Per sort ell era a Catalunya i el podrem tenir, acompanyat de músics locals que toquen sovint amb ell.

Tot i aquests canvis en la programació inicial, estan satisfets?
És una proposta musical que pot agradar als més entesos, i aquells que no ho siguin i pensin «vaig a veure això del jazz a veure què és» també s’ho passaran bé. Hem portat actuacions perquè li agradin a tothom. Abans parlàvem del Professor Cunningham. És un supermúsic. Toca el saxo fantàsticament, un dels clarinets més macos que he sentit mai; amb la flauta és extraordinari i a més a més també canta.

A diferència d’altres certàmens musicals, al Festival de Jazz oferiu concerts gratuïts.
És molt important, perquè la cultura es construeix des de la base. Has d’anar trobant coses pel carrer. Inclús en espais i moments que no són habituals.

M’ho pot explicar?
Doncs quan algun dia t’ensopegues amb una intervenció musical i descobreixes que t’ho estàs passant bé. Que t’està agradant. Potser així, més endavant ja aniràs a un concert expressament.

Quina afluència de públic preveieu?
És un misteri. És probable que hi hagi gent que encara tongui por, i d’altra que en tingui moltes ganes. Però pel que hem vist aquest estiu a les activitats culturals que s’han organitzat a Figueres, tot està molt controlat.

Així doncs, la 26a edició del Festival de Jazz de Figueres serà un espai segur?
Sí. Mantindrem aquestes mesures que s’han aplicat als espectacles. A més, hem deixat de fer les actuacions en bars o clubs en què no hi havia prou espai, i hem escollit espais prou amplis perquè la gent estigui segura i pugui gaudir del concert.

Sembla que no hi ha excuses per no venir-hi.
L’oportunitat de tenir música de jazz de qualitat en directe no la podem deixar passar.

Tan important és la música?
És molt important. Per sort, ja hi ha gent que ha recuperat una certa normalitat a la seva vida. I doncs, perquè no es podria anar un concert? És una cosa que t’alimenta l’esperit.

Sempre és molt millor en directe, oi?
Quan escoltes música a casa és molt xulo, però quan escoltes aquelles notes en un concert que t’acaronen i que et mimen… Surts d’allà volant, amb il·lusió amb projectes. T’ha arreglat el dia.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li