Dalí, trenta anys d’immortalitat

0
719

Dues exposicions, ‘Homenatge a Dalí’ i ‘DalĂ­ vist pels fotĂČgrafs de l’Indep’, recorden l’aniversari de la mort de l’artista a PerpinyĂ 


 

«DalĂ­ sabia que la immortalitat passava per la fotografia i sabia que els fotĂČgrafs eren allĂ  per reemplaçar els pintors». SĂłn paraules de Jean Casagran, comissari de les dues exposicions dedicades al geni surrealista, que s’han inaugurat principis de gener a PerpinyĂ : «Homenatge a Dalí», al convent dels MĂ­nims, i «DalĂ­ vist pels fotĂČgrafs de l’Indep», a la seu del diari L’IndĂ©pendant. L’altre comissari, juntament amb Casagran, Ă©s el redactor en cap d’aquest rotatiu, Thierry Grillet.

PERPINYÀ, CENTRE DEL MÓN. Amb aquestes dues mostres de fotografies, organitzades entre la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de PerpinyĂ  i L’IndĂ©pendant, la capital del RossellĂł commemora el trentĂš aniversari de la mort del pintor, el 23 de gener del 1989. PerpinyĂ , de fet, recorda sovint DalĂ­. L’associaciĂł Amics del Centre del MĂłn de la Catalunya del Nord celebra, cada 27 d’agost, un acte per rememorar el dia, de l’any 1965, que DalĂ­ va proclamar l’estaciĂł de la ciutat com «el centre del mĂłn». L’artista, fins i tot, va pintar-ne una tela, que tambĂ© data del 1965 i porta pel tĂ­tol L’estaciĂł de PerpinyĂ . Algunes de les setanta fotografies que s’exposen fins al 31 de març sĂłn ben conegudes, mentre que altres s’exhibeixen per primera vegada. Tot i aixĂ­, en totes es percep la voluntat de l’artista: la de cridar l’atenciĂł de qui el mira.

DUES MOSTRES, SETANTA FOTOS. L’Espai DalĂ­ del convent dels MĂ­nims, que tambĂ© festeja els vint anys de la seva inauguraciĂł, acull «Homenatge a Dalí» i compta amb fotografies de Robert Whitaker, Jean-Pierre Leloi, Marc Lacroix, Pierre Boulat, Francesc CatalĂ  Roca i Jean-Marie Perrier. Les 40 imatges provenen del mateix fons de l’Espai DalĂ­. Es poden visitar de dimarts a diumenge, d’11 a 17.30 h. A diferĂšncia d’aquesta primera exposiciĂł, «DalĂ­ vist pels fotĂČgrafs de L’Indep» desvela la cara mĂ©s propera i quotidiana de l’artista. Es tracta de 30 retrats, presos pels fotĂČgrafs del mateix diari entre els anys cinquanta i vuitanta a PerpinyĂ , Ceret o Portlligat. Aquesta mostra a la seu del diari, al bulevard dels Pirineus, estĂ  oberta al pĂșblic de dilluns a divendres, de 9 a 16.30 h.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li