Culpes

0
930

Tinc una amiga facebookera que en les seves intervencions sol mostrar-se de manera bastant crítica envers la conjuntura política general i la figuerenca en particular. Jo no discrepo, necessàriament, de les seves de vegades acerbes apreciacions quan aquestes són de caràcter transversal (vull dir quan les endinya urbi et orbe, sense simpaties o antipaties partidistes maniquees) però, de vegades, sí que em trobo que, a parer meu, la passió pel problema que descriu i la cerca de responsables, l’èmfasi que empra, li fan perdre la visió objectiva, i per tant l’anàlisi respectant els principis de la lògica.

A títol d’exemple, l’altre dia es va descabellar expressant múltiples denúncies de tot ordre sobre l’estat de la ciutat (carrers, voreres, bars, terrasses, neteja, obres, circulació, aparcaments…), situacions amb les quals podríem tenir alguna coincidència en el relat dels fets però no necessàriament en l’atorgament de responsabilitats i en la proposta de solucions, per acabar dient que a Figueres tenim «un Govern en minoria absoluta, incapaç d’arribar a acords amb ningú, manant (que no governant)…».

Ho valorava amb alguns epítets que no entraré a ponderar perquè formen part d’una concreta dinàmica expositiva, de la llibertat d’opinió sustentada en la llibertat d’anàlisi i valoració dels fets, però sí que vull discrepar d’aquesta consignada afirmació categòrica que «tenim un govern […] incapaç d’arribar a acords amb ningú», i no, precisament, perquè mantingui l’opinió contrària, sinó perquè en pur raonament lògic qui és qui està obligat a mostrar la capacitat d’arribar a acords, el govern, l’oposició o ambdós?

Plantejat en termes més generals, són només els governs de tota índole els obligats a cedir en els seus plantejaments i les seves propostes per arribar a acords i no l’oposició en les seves exigències? O sigui, si a Figueres no s’arriba a tancar acords, la responsabilitat culposa cal atorgar-la en exclusiva al govern com diu la meva amiga i també altra gent i altres grups polítics? No diré que un raonament i una conclusió d’aquest tipus no em semblin justs perquè aplicat a la política parlar de justícia resultaria una mica infantil, però sí que afirmaré que és contrari, com deia fa una estona, a les regles de la lògica, la qual cosa el fa molt més greu perquè significa una destrucció de tot l’entramat intel·ligent humà. (Que algun valent intenti construir un sil·logisme amb el qual arribar a aquesta conclusió i s’adonarà de la fal·làcia que li resulta.)

En els desacords que es plantegen a Figueres hi ha un interès públic o un interès partidista, tenim Penèlopes de dia i altres de nit, les postures dels partits són coherents o canvien segons la conjuntura, vull dir segons es trobin ells mateixos al govern o a l’oposició?

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li