Cristina Torres: ‘Ens hem convertit en un festival de referència en pocs anys, on els artistes volen presentar els seus discs’

0
1594

Fa cinc anys que se celebren els Concerts al Fòrum Romà d’Empúries, organitzats per TemProduccions. La directora, Cristina Torres, reivindica un festival que aposta per artistes catalans, veus emergents i grups d’àmbit internacional 


 

En una comarca farcida de festivals, ja consolidats, quin és el tret distintiu dels Concerts al Fòrum Romà? Potser l’espai?
Sí, sens dubte és l’espai. I hem fet programació molt variada al llarg dels anys. El primer vam fer venir Love of Lesbian, el següent Calexico, una banda internacional, Txarango, Andrea Motis, Adrià Puntí, fa dos anys, Manel… Hem tingut artistes que tenen un gran poder de convocatòria. Amb Manel vam esgotar les entrades en dos mesos. Era un grup molt esperat perquè presentava disc i una mica tenim aquest circuit, el circuit d’estar pendents dels darrers treballs discogràfics i també d’apostar per artistes que potser no són tan coneguts. Sempre hem apostat per incloure teloners: des de Coriolà, Ferran Palau, Germà Negre, Núria Graham a Clementina. També vam fer de teloners de Manel l’any 2016 a Maria Arnal i Marcel Bagés, que és un grup que ara omple a tot arreu. Al final, actuem com a gestors culturals, que és la nostra tasca: la d’estar pendents i donar oportunitat de telonejar els grups que comencen. I alguns han despuntat molt.

Opteu per grups catalans de trajectòria, combinats amb anunciades promeses. Però també amb bandes d’àmbit internacional. Com feu la selecció?
Busquem representativitat d’aquells artistes que estan en gira, com Joan Dausà, i també apostem per artistes que comencen. És una programació equilibrada, perquè també pensem en la presència tant d’homes com de dones i després també que inclogui gustos diferents. A Empúries atraiem un públic molt familiar: de gent que està estiuejant a l’Escala, de gent també que es desplaça… Jorge Drexler, per exemple, és l’únic concert que fa per aquí.

Jorge Drexler és el plat fort? Ramon Mirabet tampoc actua enlloc més de l’Alt Empordà.
Exacte. I The Excitements, que fan l’únic concert aquí. Judit Neddermann i Paula Valls actuen en alguns festivals en aquest format i Joan Dausà però, tot i això, molta gent tria venir a Empúries, perquè s’ho coneix i vol repetir i perquè és un espai còmode.

Sembla que el festival s’ha anat definint: vau començar fent dues nits, algunes edicions n’heu fet quatre i, ara, tres.
Aquest any volíem fer també dos caps de setmana i, al final, ho fem, però un artista internacional que teníem emparaulat, al final va tenir problemes d’agenda, no va poder ser i ho vam deixar tal com està. Nosaltres podem fer de dos a quatre nits, depenent de si encaixen les peces que podem tenir a l’abast. Som una empresa privada i tenim el suport dels patrocinadors, que són poquets, i ha costat molt. A escala institucional també tenim suport, però tampoc pots comptar molt amb el diner públic. I, a més, com a promotor un ha de saber que, al final, també tens un risc i aquest risc l’has de controlar. Si les peces encaixen podem fer quatre nits i, si encaixen molt, fins i tot, cinc, però no més, perquè és un jaciment i és molt important, únic perquè hi conviuen dues ciutats, la grega i la romana, i no podem estar ocupant aquest espai dos o tres mesos o tres setmanes. Si ho fem, ho fem amb dos caps de setmana. I, a partir d’aquí, podem fer tres, quatre, cinc nits. Aquesta és la combinació. No ens convertirem mai en un festival com els altres amb deu nits. Impossible. El nostre és un projecte petit, perquè l’espai és un jaciment i és el que pot assimilar. I tenim un equilibri que funciona. Si una cosa va bé, no vulguis canviar-la. En pocs anys ens hem convertit en un dels festivals de referència, on els principals artistes volen presentar els seus discs.

Quina perspectiva de futur teniu?
De moment, seguir com estem. Jo amb això ja em conformo. Que la gent vulgui venir als concerts. La gent se sent seu el festival. N’hi ha que, quan venen, diuen: «Ostres, feia molt temps que no venia». Als artistes també els fa gràcia. Cap al futur volem crear sinergies amb festivals com Portalblau, amb l’Ajuntament de l’Escala, i amb els artistes que comencen i amb els que ja són grans i volen venir en aquest espai singular.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li