Cristina Torres: ‘Ens hem convertit en un festival de referĂšncia en pocs anys, on els artistes volen presentar els seus discs’

0
1502

Fa cinc anys que se celebren els Concerts al FĂČrum RomĂ  d’EmpĂșries, organitzats per TemProduccions. La directora, Cristina Torres, reivindica un festival que aposta per artistes catalans, veus emergents i grups d’àmbit internacional 


 

En una comarca farcida de festivals, ja consolidats, quin Ă©s el tret distintiu dels Concerts al FĂČrum RomĂ ? Potser l’espai?
SĂ­, sens dubte Ă©s l’espai. I hem fet programaciĂł molt variada al llarg dels anys. El primer vam fer venir Love of Lesbian, el segĂŒent Calexico, una banda internacional, Txarango, Andrea Motis, AdriĂ  PuntĂ­, fa dos anys, Manel… Hem tingut artistes que tenen un gran poder de convocatĂČria. Amb Manel vam esgotar les entrades en dos mesos. Era un grup molt esperat perquĂš presentava disc i una mica tenim aquest circuit, el circuit d’estar pendents dels darrers treballs discogrĂ fics i tambĂ© d’apostar per artistes que potser no sĂłn tan coneguts. Sempre hem apostat per incloure teloners: des de CoriolĂ , Ferran Palau, GermĂ  Negre, NĂșria Graham a Clementina. TambĂ© vam fer de teloners de Manel l’any 2016 a Maria Arnal i Marcel BagĂ©s, que Ă©s un grup que ara omple a tot arreu. Al final, actuem com a gestors culturals, que Ă©s la nostra tasca: la d’estar pendents i donar oportunitat de telonejar els grups que comencen. I alguns han despuntat molt.

Opteu per grups catalans de trajectĂČria, combinats amb anunciades promeses. PerĂČ tambĂ© amb bandes d’àmbit internacional. Com feu la selecciĂł?
Busquem representativitat d’aquells artistes que estan en gira, com Joan DausĂ , i tambĂ© apostem per artistes que comencen. És una programaciĂł equilibrada, perquĂš tambĂ© pensem en la presĂšncia tant d’homes com de dones i desprĂ©s tambĂ© que inclogui gustos diferents. A EmpĂșries atraiem un pĂșblic molt familiar: de gent que estĂ  estiuejant a l’Escala, de gent tambĂ© que es desplaça… Jorge Drexler, per exemple, Ă©s l’Ășnic concert que fa per aquĂ­.

Jorge Drexler Ă©s el plat fort? Ramon Mirabet tampoc actua enlloc mĂ©s de l’Alt EmpordĂ .
Exacte. I The Excitements, que fan l’Ășnic concert aquĂ­. Judit Neddermann i Paula Valls actuen en alguns festivals en aquest format i Joan DausĂ  perĂČ, tot i aixĂČ, molta gent tria venir a EmpĂșries, perquĂš s’ho coneix i vol repetir i perquĂš Ă©s un espai cĂČmode.

Sembla que el festival s’ha anat definint: vau començar fent dues nits, algunes edicions n’heu fet quatre i, ara, tres.
Aquest any volĂ­em fer tambĂ© dos caps de setmana i, al final, ho fem, perĂČ un artista internacional que tenĂ­em emparaulat, al final va tenir problemes d’agenda, no va poder ser i ho vam deixar tal com estĂ . Nosaltres podem fer de dos a quatre nits, depenent de si encaixen les peces que podem tenir a l’abast. Som una empresa privada i tenim el suport dels patrocinadors, que sĂłn poquets, i ha costat molt. A escala institucional tambĂ© tenim suport, perĂČ tampoc pots comptar molt amb el diner pĂșblic. I, a mĂ©s, com a promotor un ha de saber que, al final, tambĂ© tens un risc i aquest risc l’has de controlar. Si les peces encaixen podem fer quatre nits i, si encaixen molt, fins i tot, cinc, perĂČ no mĂ©s, perquĂš Ă©s un jaciment i Ă©s molt important, Ășnic perquĂš hi conviuen dues ciutats, la grega i la romana, i no podem estar ocupant aquest espai dos o tres mesos o tres setmanes. Si ho fem, ho fem amb dos caps de setmana. I, a partir d’aquĂ­, podem fer tres, quatre, cinc nits. Aquesta Ă©s la combinaciĂł. No ens convertirem mai en un festival com els altres amb deu nits. Impossible. El nostre Ă©s un projecte petit, perquĂš l’espai Ă©s un jaciment i Ă©s el que pot assimilar. I tenim un equilibri que funciona. Si una cosa va bĂ©, no vulguis canviar-la. En pocs anys ens hem convertit en un dels festivals de referĂšncia, on els principals artistes volen presentar els seus discs.

Quina perspectiva de futur teniu?
De moment, seguir com estem. Jo amb aixĂČ ja em conformo. Que la gent vulgui venir als concerts. La gent se sent seu el festival. N’hi ha que, quan venen, diuen: «Ostres, feia molt temps que no venia». Als artistes tambĂ© els fa grĂ cia. Cap al futur volem crear sinergies amb festivals com Portalblau, amb l’Ajuntament de l’Escala, i amb els artistes que comencen i amb els que ja sĂłn grans i volen venir en aquest espai singular.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li