Crida a la integració per una comunitat amb molta història

0
1561

Figueres va celebrar dimarts passat un acte per commemorar els 600 anys de l’arribada de la comunitat gitana a Catalunya


Figueres va fer una crida, dimarts passat, a la «integració» de la comunitat gitana, en l’acte per commemorar els 600 anys de la seva arribada a Catalunya. La ciutat, una de les primeres on es van establir, va ser l’escollida per celebrar l’efemèride. L’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, va reivindicar les aportacions que el col·lectiu ha fet a la ciutat i a la cultura al llarg de la seva història i va fer una crida a acabar amb la «discriminació» que encara pateixen els membres d’aquesta comunitat. Lladó també va destacar la presència del regidor José Castellónal al consistori, que pertany a l’ètnia gitana.

Una investigació recent de l’historiador Pau Subirós detalla que la primera família d’ètnia gitana va arribar a Figueres l’any 1729. Es va establir al carrer dels Gitanos, actualment carrer de Tortellà, del qual no en podien sortir.

L’arribada de la comunitat gitana a Catalunya, però, data del 26 de novembre del 1415, quan Alfons V, en aquell moment duc de Girona i més tard rei d’Aragó, va signar a Perpinyà un salconduit en català a Tomàs de Saba, fill d’Anthony de Saba «de l’Índia», que anava en pelegrinatge cap a Santiago de Compostel·la. Aquest document es considera la primera prova documental sobre la presència de persones gitanes a l’Europa occidental.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li