Creix la presència de la vespa velutina amb un darrer niu localitzat a Figueres

0
2428

Aquest any a la comarca s’hi han trobat 22 reines de vespes velutines, l’espècie invasora que mata les abelles  de la mel


No és la comarca amb més incidència de la vespa asiàtica, però des de principi d’any l’Alt Empordà acumula la localització de 22 exemplars de reines d’aquestes espècies assassines de les abelles comunes,segons dades dels Apicultors Gironins Associats. Tot i la xifra oficial, la real es podria enfilar molt més perquè segons el secretari de l’associació, Carles López, “no tots els apicultors faciliten la informació de nius presents de vespa velutina”.

La darrera troballa que s’ha fet pública va ser la setmana passada a l’edifici de la biblioteca Fages de Climent de Figueres. Es tracta d’un niu petit amb una vespa reina localitzat al pati per on entra el personal de la biblioteca. De seguida es va comunicar la presència del niu al Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i Medi Natural (DARP) i es van posar en marxa els protocols d’actuació per eradicar la reina de vespa velutina o també coneguda com a vespa asiàtica. En cas de no eliminació de l’exemplar es podrien generar 2.000 individus de la mateixa espècie a finals d’any. Val a dir, però, que no hi ha motiu per l’alarma i que el niu avistat va estar en tot moment controlat.

D’altra banda, hi ha sospites de nous nius de vespa asiàtica per la zona de Maçanet de Cabrenys. A Portbou i Llançà han estat les zones on s’han localitzat més reines de vespa asiàtica –vegeu la taula–. Pel que fa a la resta de les comarques gironines, la presència de reines de vespa velutina aquest any és especialment significativa a la Garrotxa i també a la comarca de la Selva. En total, a la demarcació, a Osona i al Bages la xifra de reines de vespa velutina suma aquest 2017, els 249 exemplars.

AMENAÇA PER LA MEL. La vespa velutina o asiàtica és una depredadora natural de les abelles. El seu aspecte és molt similar al de les espècies autòctones però només té una franja groga i l’abdòmen és més ample. L’asiàtica no és especialment perillosa per als humans, però mata les abelles comunes. Això crea un problema greu per l’activitat de l’apicultura, preocupada per l’expansió d’aquesta espècia invasora.

DE FRANÇA. La vespa assasina va arribar a Bordeus el 2004 de manera accidental. Va ser en el carregament d’un vaixell que duia ceràmica de jardinera per la Xina. Des d’aleshores, la vespa asiàtica ha fet estralls per tot França, el País Basc, Navarra, Cantàbria i Galícia i Catalunya no se n’escapa

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li