Cotarelo, un intel·lectual compromès

0
2275

Ramon Cotarelo encarna avui, de manera exemplar, la figura de l’intel·lectual compromès. Politòleg, escriptor, traductor i catedràtic de ciència política, és autor de més de quaranta llibres i de milers d’articles. Enllà de la seva rellevant aportació acadèmica, va esdevenir molt popular gràcies al seu blog «Palinuro», on els articles d’opinió política es combinaven amb la crítica de llibres, artística i de pensament; un blog que va mantenir de manera diària al llarg de dotze anys i que ara ha reprès redactat en català (prova de l’assumpció que ha fet d’aquesta llengua com a pròpia).

A Catalunya, es va fer molt famós arran del seu posicionament favorable al referèndum d’autodeterminació de l’1-O. Inicialment, defensà el dret a decidir, tot i que ell aspirava que el poble català no optés per la independència, sinó que restés, de grat, dins de l’Estat espanyol. Ràpidament i davant la reacció antidemocràtica, en aquest punt, de la classe política i de la intel·lectualitat espanyola, passà a defensar obertament la independència de Catalunya com una necessitat imperiosa i indefugible. Aquesta defensa, però, no la mantingué en un àmbit només teòric, sinó que s’implicà personalment en el procés i fa uns dos anys que es traslladà, des de Madrid, a viure a Catalunya per tal de lluitar a favor de la independència com un català més, cosa que li motivà crítiques i atacs sovint ferotges. Constitueix un cas excepcional de coherència ideològica i d’implicació personal amb una causa que considera justa i necessària.

Ens vam conèixer personalment en una conferència a Figueres que ell donà en favor del dret a decidir, organitzada per l’ANC el juliol del 2016, en la qual jo feia de presentador. La seva intervenció ens deixà bocabadats a tots per la seva concisió i lucidesa. Abans, ja el coneixia d’articles i entrevistes, però a partir d’aleshores vaig començar a pensar en la realització d’un llibre que seguís la seva trajectòria ideològica i política personal. Finalment, aquest projecte es va poder convertir en realitat gràcies a un seguit d’entrevistes que li vaig poder fer durant l’any passat i principis d’aquest 2020. Així, sorgí Ramon Cotarelo. Vivències i creences, que acaba de publicar Llibres del Segle. La seva predisposició, des del principi, fou total i cal reconèixer que per mi ha estat una experiència molt enriquidora tant en l’aspecte humà com en l’intel·lectual. En el volum, s’hi ha volgut registrar les bases del seu pensament, les principals directrius de l’obra realitzada i la gran amplitud dels seus interessos, però també recollir la vivència personal que a vegades agafa aspectes íntims que ens ajuden a entendre millor la seva figura.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li