Cotarelo parla clar… i castellà

0
784

E l dret a decidir no és només un dret, en realitat és un deure que han d’exercir tots els éssers humans com a persones lliures que són. Així de clar va parlar el politòleg, catedràtic i escriptor castellà Ramón Cotarelo a l’auditori dels Caputxins de Figueres, dijous de la setmana passada. La sala es va omplir de gom a gom, fins a dalt de tot, per escoltar-ho. L’acte, organitzar per l’Assemblea Nacional Catalana, portava com a títol Dret a decidir de Catalunya i el va presentar l’historiador i periodista Enric Pujol. La seva intervenció va anar seguida d’un col·loqui.
Cotalero va explicar que “a banda de les connotacions polítiques, jurídiques i econòmiques que implica el dret a decidir –un eufemisme per definir el dret a l’autodeteminació–, les persones són lliures i com a tals tenen el deure de decidir. Si no ho fan, és evident que un altres ho faran per elles. I si Catalunya com a nació que és, no decideix el seu futur i què vol ser, està clar que uns altres ho estan fent en el seu lloc. Això és una senzilla reflexió filosòfica que implica que fer ús de l’autodeterminació és un dret inqüestionable de tota nació”.
Aquest intel·lectual castellà, que des de fa temps defensa el dret que tenen els catalans a decidir el seu futur en relació amb l’Estat espanyol, va recordar que “no volen reconèixer aquest dret perquè abans que de dretes i d’esquerres o de demòcrates, són espanyols. I són ells qui decideixen allò que és una nació i allò que no ho és. Moltes vegades, des de les esquerres, s’ha volgut defugir aquest debat, dient que el nacionalisme era una invenció de la burgesia, que era una cosa perifèrica, que ho promovien els carlistes o que era una tema que només servia per elaborar tesis doctorals”.
Va afegir que “el debat ideològic que contraposa internacionalisme i nacionalitat és fals. És pot ser partidari dels dos conceptes. El problema és que la nació espanyola dóna vergonya a molta gent. Espanya és un desastre i el concepte de nació sembla que només és patrimoni de la sales de bandera dels militars. La Legió i la seva cabra, això, per a molts, és la nació espanyola!”. Des del seu punt de vista “la nació espanyola no existeix. Els espanyols com a tals no tenen nació. El que sí que hi ha és la nació castellana, però que encara viu d’un imperi que es va fondre al llarg dels darrers 500 anys”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li