Costa Brava: objectiu 2021

0
1319

La Diputació, institucions i entitats treballen per presentar a París la candidatura de reserva de la biosfera de la UNESCO


 

El que va sorgir com una possibilitat o una idea més està agafant cos. La Diputació de Girona ja ha iniciat els tràmits perquè la Costa Brava es converteixi en un espai de reserva de la biosfera, un distintiu que està regulat per la UNESCO.

El projecte es va engegar a finals de l’any passat i compta amb la participació de diversos ajuntaments, entitats i institucions que volen promoure la iniciativa i revisar que poden defensar-la.

LA PROPOSTA. La Diputació treballa amb un projecte que inclou 116 municipis i una àrea de 6.600 km2. En tota aquesta extensió, l’àmbit marí és de 4.200 km2 i el terrestre de 2.400 km2. Dins de la planificació s’inclouen altres reserves naturals o zones incloses dins del Pla Especial d’Interès Natural (PEIN), com ara el massís de l’Albera o el de les Gavarres. La documentació de la candidatura ha d’incloure un pla d’accions de 10 anys que asseguri la preservació del medi i la tasca per la sostenibilitat en diferents àmbits.

Passats els 10 anys, una delegació de la UNESCO revisarà in situ que els objectius s’hagin complert per mantenir la distinció. Actualment es treballa amb diferents grups per ajudar a la conservació de la Costa Brava i, també, per buscar eines perquè la societat s’hi impliqui. El diputat de Medi Ambient de la Diputació, Lluís Costabella, va destacar la setmana passada la implicació en el procés de sectors com l’agrari i el pesquer. També es treballa per fomentar un turisme sostenible.

EL CALENDARI. Abans del 31 de desembre s’ha d’enviar la proposta a la delegació espanyola del Programa de l’Home i la Biosfera (MAB), que és l’òrgan competent per validar la candidatura abans de lliurar-la a la UNESCO. La Diputació tindrà fins al setembre del 2020 per fer modificacions i Madrid enviarà el document a París. La UNESCO es pronunciarà el primer trimestre del 2021.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li