Contrades de calor… i de mĂ©s calor

0
1924

L’Alt Empordà és la comarca gironina amb les temperatures més elevades, i també la que té més illes de calor urbanes


 

L’Alt Empordà és la comarca que, de mitjana, registra les temperatures més elevades de tota la demarcació. Tot i que les zones més caloroses són la del sud (que comprèn Vilamalla, Siurana, Borrassà, Ordis, Navata, Vilanant, Avinyonet, Vilafant, el Far d’Empordà i rodalies), i en menor mesura la dels Aspres, hi ha pocs termes en què els termòmetres no superin sovint als 35,8 graus (que és la temperatura màxima de la present estadística). I només algunes zones d’Albanyà, Maçanet de Cabrenys i algun reducte de la Jonquera tenen les temperatures mitjanes mínimes registrades, de 20,5 graus.

Són dades que es desprenen del Mapa de temperatures superficials de l’Espai Català Transfronterer (ECT), una eina elaborada pel Servei de Sistemes d’Informació Geogràfica i Teledetecció (SIGTE) de la UdG per encàrrec del Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les Comarques de Girona (CILMA). La temperatura superficial de la terra s’ha calculat a partir de les imatges captades pels satèl·lits durant l’agost de l’any passat, que va ser el més càlid del període del qual hi ha dades disponibles.

PUNTS DE FOC. Un dels trets mĂ©s caracterĂ­stics del mapa Ă©s que permet identificar les illes de calor de cada municipi. Aquests fenòmens sĂłn els augments de temperatura que hi ha, sovint durant les nits (quan l’ambient s’hauria de refrescar), en zones construĂŻdes en contrast amb la perifèria. Aquesta variaciĂł, que en funciĂł de la ciutat pot oscil·lar entre els 2 i els 8 graus, pot ser provocada per diversos factors. Entre els mĂ©s comuns hi ha l’activitat humana (cotxes, llums, sistemes de climatitzaciĂł… que escalfen l’ambient), la manca d’humitat (per l’escorriment d’aigĂĽes del clavegueram), els materials amb què estan construĂŻts els edificis (el ciment o l’asfalt, per exemple, a la nit van desprenent la calor que han captat durant el dia) o els mateixos edificis (que poden fer de mur tèrmic).

A l’Alt Empordà hi ha desenes d’illes de calor. De fet, és la comarca on n’hi ha més de tota la demarcació de Girona, i es concentren a les mateixes zones de la plana central i del sud on les temperatures ja són més elevades de per si.

En aquests casos, els termòmetres es belluguen entre els 32,5 i els 41 graus de mitjana, i s’enfilen especialment als pobles que limiten amb Figueres pel sud (com Vilanant, Avinyonet, Vilafant, el Far, Ordis, Navata, Borrassà, Vilamalla, Siurana i Garrigàs). En canvi, el fenomen és pràcticament inexistent a tota la franja nord i litoral, i a l’est més muntanyós de la comarca.

PROJECTE EUROPEU. El Mapa de temperatures superficials s’emmarca en el projecte europeu de cooperació transfronterera «ECTAdapt: Contribuir a l’adaptació de l’Espai Català Transfronterer als efectes esperats del canvi climàtic», impulsat pel CILMA, la Diputació de Girona i el Departament dels Pirineus Orientals. El programa _el 65% del qual està subvencionat pel Feder a través de l’Interreg POCTEFA_ té un doble objectiu: d’una banda, sensibilitzar la ciutadania sobre els efectes del canvi climàtic i la necessitat d’emprendre mesures d’adaptació; i de l’altra, prioritzar les àrees en què cal desenvolupar accions urbanístiques o ambientals per reduir-hi les onades de calor (unes mesures que podrien incloure millorar la climatització i l’aïllament dels edificis i les places públiques, utilitzar vegetació per fer ombra, canviar cobertes d’edificis afectats o utilitzar cobertes vegetals, entre altres).

L’Espai Català Transfronterer és el territori format per la demarcació de Girona i el Departament dels Pirineus Orientals (inclou 447 municipis amb prop d’1,3 milions d’habitants). La cartografia es pot consultar i descarregar al web del Sistema d’Informació Territorial Municipal de la Diputació de Girona (SITMUN).

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li