Continuen les impressions en 3D

0
1086

Els fabricants amplien els models de prototips i ja produeixen salvaorelles i obridors de portes


Fa poques setmanes des d’HORA NOVA vam parlar amb en Pau Arbat, el responsable TIC de l’escola La Salle de Figueres, que col·laborava amb Coronamakers imprimint viseres amb l’ajuda del seu pare. Des de fa uns dies, el col·lectiu ja no nomĂ©s fabrica viseres i mascaretes, sinĂł que ara tambĂ© fan salvaorelles i obridors de portes. A mĂ©s, continuen desenvolupant altres objectes necessaris, com ara ulleres de protecciĂł o oxĂ­metres.

Una de les persones voluntĂ ries de la comarca Ă©s la Beatriz Pla, de BĂ scara: «Jo sabia imprimir en 3D amb les que hi havia a l’institut, perĂČ no n’havia muntat ni desmuntat mai cap», ens explica la docent. Ella no tenia impressora a casa, i tot i que feia dos anys que hi donava voltes, va ser quan va veure que des del TramunTEC (un grup que connecta tecnologia i el professorat de secundĂ ria) demanaven col·laboraciĂł per les viseres que estaven fent pels sanitaris quan finalment va decidir comprar-la. «Va ser el senyal definitiu», afegeix.

EL CATÀLEG. Van començar imprimint viseres de protecciĂł, i ara ja fan mascaretes, salvaorelles i obridors de portes. La producciĂł varia segons les necessitats que hi ha. «Fa uns dies ens van demanar si podĂ­em fer salvaorelles perquĂš no n’hi havia», detalla la Beatriz. Els avisos i les comunicacions es reben a travĂ©s d’un grup de Telegram. Aquest mateix grup serveix per resoldre dubtes i per donar solucions a possibles errors d’impressiĂł. Quan no els demanen alguna peça en concret, cada col·laborador imprimeix segons les seves possibilitats. «El grup el formen voluntaris, i cada situaciĂł Ă©s diferent. Alguns han continuat treballant fĂ­sicament al seu lloc de treball o bĂ© des de casa», comenta la Beatriz.

Punts on s’imprimeix amb impressores 3D a la comarca

EL PROCÉS. «A nosaltres ens arriba un arxiu STL, que Ă©s un arxiu de l’objecte en 3D, i quan el poses dins el programa de slicer o loncheado, et converteix aquest objecte en capes de plĂ stic que ha d’entendre la impressora», explica la Beatriz. Aquests fitxers venen acompanyats de certs parĂ metres que s’han de complir: «Ens donen els parĂ metres mĂ­nims, perquĂš per exemple en el cas de les viseres tinguin la qualitat apta per un Ășs mĂšdic», afegeix la Beatriz. És com si ens enviessin un document en PDF per a una impressora de tinta, i ens avisessin que perquĂš sortĂ­s correctament s’hauria d’imprimir en blanc i negre i a doble cara, per exemple.

Com que cada model de peça necessita un determinat nombre de minuts fins a estar acabat, cada productor organitza la producciĂł sobre la base de temps i material de quĂš disposa. Quan les peces estan acabades, s’informa un bot del canal de Telegram que emmagatzema les dades. Amb aquestes dades s’organitzen les recollides: «Si es necessita el que has produĂŻt o es fa una recollida per la teva zona, passen a buscar-ho. Abans era Sanitat, ara ProtecciĂł Civil, o altres entitats», concreta la Beatriz. El material es porta als nodes, on es desinfecta i es prepara per a l’entrega final.

BENEFICI INDIRECTE. Amb aquesta xarxa de voluntaris, hospitals i entitats disposen de material per enfrontar-se al coronavirus d’una manera mĂ©s segura. PerĂČ hi ha un altre benefici col·lateral derivat de la seva feina: les seves impressions han servit per descartar models que no complien les condicions necessĂ ries per poder-se utilitzar adequadament. El fet que indirectament s’hagin convertit en un banc de proves, ha permĂšs que ara grans indĂșstries elaborin de forma mĂ©s rĂ pida els models adequats. Aquesta producciĂł industrial redueix significativament el nombre de minuts necessaris per produir el material. «Els nostres prototips han servit per veure quins sĂłn vĂ lids o no per a l’Ășs mĂšdic, i aixĂ­ s’han pogut escollir els que sĂłn mĂ©s adequats per produir industrialment», afirma la Beatriz.

FINS QUAN? Tot i que la punta de demanda mĂ©s gran de mascaretes i viseres sembla que ja ha passat, encara Ă©s necessĂ ria la feina de les «formiguetes obreres» com s’autodefineix la Beatriz. En el seu cas continuarĂ  imprimint «fins que faci falta, o fins que se’ns acabin els diners i ja no puguem comprar mĂ©s filament». Precisament aquesta Ă©s una altra manera de col·laborar: comprant l’apreciat filament que necessiten per produir el material. Per exemple, la web d’Impresoras3D.com Ă©s una de les moltes distribuĂŻdores que ofereixen la possibilitat de comprar filament, que serĂ  distribuĂŻt a entitats que s’encarreguin de produir material en la lluita contra la Covid-19.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li