És l’alcaldessa de Vilafant, pel Partit Socialista Català, un mandat més. Ara fa deu anys que està al capdavant i assegura tenir moltes ganes de continuar treballant pel municipi. En aquesta entrevista, Cantenys llança un missatge al consistori figuerenc per tal de treballar plegats alguns factors importants, com ara el Pla General. A banda, avança l’ampliació de la zona esportiva
Un mandat més al capdavant de l’Ajuntament de Vilafant, tot i haver perdut un regidor. Quina valoració en fa?
El 2015 teníem un regidor més tot i haver tingut menys vots. En aquests comicis hem tingut més vots que mai, i governar sense majoria va fer que tinguéssim un mandat fàcil, vam poder treballar molt bé.
A què creu que es deu aquesta pujada d’ERC Vilafant?
Hi ha diversos factors. Un és la tendència a l’alça que ha tingut ERC a tot el territori, és un fet i han recollit molt vot pel que fa al tema nacional. I aquí Vilafant JuntsxVilafant ha passat de tres regidors a un, per tant, tots aquests vots els ha absorbit ERC. I evidentment, els republicans al darrer mandat van fer una oposició molt constructiva i vam treballar molt bé, això té un retorn. A l’anterior mandat la relació era molt correcta i bona, vam tirar endavant molts projectes compartits i vam aprovar-ho tot sense problema.
Pel que fa a la dreta, desapareix el PP però Cs entra a l’Ajuntament amb dos regidors.
Déu-n’hi-do entrar a un Ajuntament amb dos regidors des de zero. És cert que el PP en perd un i evidentment Cs a les eleccions autonòmiques va guanyar i hi ha un vot important al municipi. És la representació que tenen i són representants municipals igual que els altres.
Una de les primeres propostes era repartir-se l’alcaldia amb ERC… Finalment no serà així. Per què?
Aquesta proposta va arribar dos o tres dies abans del ple de constitució de l’Ajuntament. Nosaltres des de l’endemà de les eleccions vam parlar amb tots els grups i vam fer la nostra proposta, que era treballar amb tothom com fins ara i ampliar el ventall, i reconeixent la representativitat de tots els grups: evidentment ERC té 5 regidors igual que nosaltres. ERC va fer pública una proposta però s’aguantava pels pèls, ells el que plantejaven era que no es pactés amb Cs , i no ens enganyem… els números són els que són i 5 de PSC i 2 de Cs haguéssim tingut la majoria absoluta, per nosaltres hauria sigut molt fàcil. Però hem entès des del principi que això no és el que el poble havia votat i, per tant, hem de treballar amb tothom. La proposta no era per governar conjuntament a través d’un pacte de govern, sinó que tinguéssim l’alcaldia dos anys governant amb minoria i els últims dos anys donar-los l’alcaldia a ells, que també governarien en minoria. Entenem que si podem treballar conjuntament és millor pel poble.
Vilafant i Figueres, dos municipis molt units. Com és la relació amb el consistori?
La relació ha estat molt bona sempre, però ara estem en un punt que s’ha d’aprofundir i intensificar aquesta relació amb Figueres. Per què? Perquè tenim molts projectes sobre la taula que han estat durant aquests últims anys molt encallats. El principal és el Pla General, hem treballat molt durant aquest últim mandat fins a aprovar-lo. Els darrers quatre anys vam estar fent els treballs previs i a l’espera que Figueres arranqués, perquè evidentment tenim temes conjunts, com l’estació del TAV. Hi ha molts temes que cal resoldre conjuntament i a la vista que Figueres no avançava amb el POUM, nosaltres vam tirar milles i vam acabar a fins a l’aprovació inicial. Hem de treballar de manera valenta i no podem estar més anys parats. A l’AVE falta tot l’encaix de l’entorn i cal resoldre mobilitat, urbanisme i encaix dels dos municipis. Esperem, i crec que així serà.
Ja hi ha hagut contactes amb la nova alcaldessa de Figueres?
De moment no. Hi havia hagut converses informals abans de les eleccions però penso que tots tenim clar que s’ha d’afrontar de manera intensa. Les relacions entre Figueres i Vilafant han de ser fluides i amb un treball important.
Ja han fet públic el cartipàs i vostè s’ocuparà de Recursos Humans, Habitatge i Participació. Seguidament els desgranarem, però, quina radiografia fa de la situació actual de la societat vilafantenca?
És un municipi on vivim molt bé, no tenim problemes de socialització o de relació entre veïns. És cert, però, que tenim un problema, i és la poca activitat econòmica, a causa de la proximitat amb Figueres. És un tema que caldrà abordar durant aquest mandat. La nostra política ha sigut no incrementar impostos per mantenir un poble amable, però per això cal tenir recursos. Un altre repte és l’habitatge…
Quines mesures s’aplicaran?
Aquí tenim habitatges molt grans de tipus xalet, i això dificulta que la gent jove, la del municipi, es pugui quedar a viure aquí, o hi ha gent que vindria a viure aquí i no pot per qüestions adquisitives. Aquests dos punts i la mobilitat són les tres branques que cal resoldre en aquest mandat.
Sobre la participació ciutadana, quins temes es posaran sobre la taula per tal que el veïnatge decideixi?
En aquest últim mandat vam fer el primer pressuposto participatiu i va ser un projecte en què tots érem nous, i de tot se n’aprèn. Incloïa el projecte de participació la rectoria i del Pla General. Participació de temes puntuals, tot això ens ha donat un bagatge important i estem convençuts que la participació ens ajuda a fer una millor obra de govern perquè ens enriqueix. I el punt més important que tenim per ara és la segona edició: hi vam destinar 90.000 euros però ara cal decidir quant es destinarà a aquesta propera edició. Estan totes executades i l’experiència és molt bona.
Un altre dels temes importants que passarà per un procés participatiu és la definició d’usos de Palol Sabaldòria.
Vau rebre la subvenció, no?
Sí, i a més a més tenim el Feder i en principi s’acabaria tota la rehabilitació del Mas de Palol. Paral·lelament, farem un procés participatiu pels usos. Hi ha moltes propostes. Recuperar la masia ha sigut molt interessant i ara que veiem el final, des d’un centre d’interpretació dels rius mediterranis, és a dir, un observatori del paisatge perquè està en un punt important i molt destacat… hi ha diverses propostes i cal veure quina interessa més. És un punt en què la participació serà decisiva.
Un dels temes encallats és l’institut, quines novetats hi ha?
L’institut depèn claríssimament dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya i per part nostra i de tot el poble s’ha fet tot el que era possible. El consistori ha cedit els terrenys, ara tenim un projecte del pressupost del 2019 que s’iniciarà després de l’estiu i consisteix a fer arribar tots els serveis al costat del pavelló, que és on ha d’anar l’INS, i continuar el carril bici per deixar-ho tot a punt. El personal tècnic municipal i d’Ensenyament ha treballat conjuntament, però si no hi ha pressupostos de la Generalitat no avancem. Hem de fer més actes per recordar a la gent que ja n’hi ha prou, fa 10 anys que ho demanem i físicament no hi cabem, no podem ampliar els barracons i això ens limita l’oferta formativa, ja que ens agradaria oferir més cicles formatius.
Un altre dels desitjos és l’esperada biblioteca… com avança?
Això és el que parlàvem d’estar al costat de Figueres… És cert que un municipi de més de 5.000 habitants té l’obligació de tenir el servei de biblioteca, és important pel nostre municipi perquè necessitem serveis culturals que complementin el poble. I el fet de tenir tres nuclis de població, tots aquests equipaments ajuden a cohesionar el municipi. L’efecte que ha fet el pavelló o l’institut ha sigut molt important. Plantegem una biblioteca com un centre de dinamització cultural amb un espai on s’hi pugui fer teatre, música… o el que sigui. Hi estem treballant amb l’Ajuntament de Figueres, l’any passat es va fer el Pla de Ciutat i ara cal que es desenvolupi. Però és un tema que també depèn del Pla de Biblioteques de la Generalitat.
On s’ubicaria?
La primera proposta és ubicar-la on hi ha el camp de futbol, que el tenim al centre històric, i aquest camp de futbol ha d’anar al pavelló per unificar tota l’oferta esportiva.
Parlava de l’espai esportiu de l’Àgora, hi ha alguna zona en bastant mal estat. Com canviarà?
El que estem fent a l’Àgora, que en principi al setembre ha d’estar llesta, és una pista pavimentada de més de 3.000 metres, i podrà servir per fer-hi activitats esportives, culturals… D’altra banda, al costat de les pistes de pàdel, on hi havia les antigues pistes de tennis, hi ha projectada una pista de vòlei platja i també hi havia la proposta de fer-hi una pista de futbol-pàdel. La idea és recuperar tot l’espai de mica en mica, i a la llarga tenir-hi tots els equipaments esportius concentrats.
Una de les polèmiques que hi ha a Vilafant és l’activitat de l’empresa Fricafor. Es van presentar al·legacions i es demanava prendre mesures per evitar molèsties. S’han complert?
Ara mateix l’empresa està en plena transformació perquè des de fa un any va deixar de ser escorxador, ara tot el que entra és bestiar mort. Estan en procés de canvi i ara han demanat una llicència per canviar la teulada i adequar les instal·lacions. Les molèsties que provocava ja no hi són, també han posat pantalles acústiques tot voltant pels sorolls dels camions i un dels grans canvis serà que només treballaran de dies. Se’ls està fent adaptar totes les mesures per minimitzar l’impacte, estem sense abaixar la guàrdia i es controla que no molestin.
Una de les decisions clau del darrer mandat va ser el giratori del TAV. En aquests pròxims quatre anys, què ha de canviar pel que fa a infraestructures viàries?
N’hi ha una d’imprescindible, que és la ronda urbana i que connecta la C-31 fins a l’estació del TAV. És imprescindible primer de tot per la mobilitat externa i també per poder desviar el trànsit d’indústries.
Abans ha fet una pinzellada del carril bici, un dels més famosos de Catalunya per l’aparició al programa d’humor de TV3, l’APM.
Ha funcionat bé per diferents raons, perquè ha millorat el trànsit i la seguretat de les persones. Aquests tipus de carril bici fa anys que funcionen als països nòrdics, on ens porten molts anys d’avantatge, i l’objectiu d’aquestes rotondes és que, si pots passar pel centre, estàs més protegit. És un tema purament de seguretat. A més, es va aprofitar per canviar la direcció d’alguns vials, perquè en aquella zona hi havia un trànsit massificat, per tant, cal apostar per la mobilitat i continuarem fent carrils bici encara que sortim a l’APM.
Leave a Reply