Consens per millorar, no perquè sí

0
1438

Passada la “tempesta” del pressupost de Figueres pel 2017, tot sembla tornar a la calma i a la rutina. Potser és un efecte redbull però, per ara, el govern surt reforçat. No hi ha pacte d’estabilitat a l’horitzó, però sí una predisposició manifesta al consens polític, i això serà determinant per no caure en el desgovern pel que resta de mandat. Salvat el primer obstacle, sense massa concessions, el govern destinarà 59’76M€ -o el que ve a ser el mateix, 1.200€ per cada habitant- en la gestió de la ciutat i els serveis que dona. Això inclou la inversió en un nou pavellló esportiu i el projecte de l’escola Carme Guasch; i també preveu destinar més recursos a la cohesió social dels barris de Sant Joan i el Culubret, continuar les inversions del Pla de Barris al centre històric, així com la millora de carrers i voreres. És suficient per mantenir l’estructura administrativa en funcionament, però des de Compromís d’Esquerres per Figueres, tot i votar-hi en contra -per la poca voluntat del govern per complir els acords anteriors- hi podem estar d’acord en general, encara que discrepem en les prioritats i per tant en les aportacions.

En aquesta mateixa línia, personalment, qüestiono que qualsevol alternativa era i és millor que l’excepcionalitat de tenir un govern en minoria, i fins no fa gaire, poc donat al consens i al diàleg. Potser serà el remei que necessitem. El temps no s’atura i les decisions polítiques importants -o inevitables- com el servei d’escombraries i neteja viària, ja no es poden demorar més. Per això serà imprescindible fer un debat realista sobre el servei i el model de gestió que volem i podem permetre’ns per als propers anys. Però encara és més necessari establir els límits que podrien comprometre les finances municipals.

Amb aquest i altres debats, tot indica que al llarg dels propers dos anys, tant el govern com l’oposició, haurem de buscar en el consens la sortida als reptes i obstacles actuals i futurs. També als estratègics, sense deixar de banda resoldre les dificultats que tenim al desenvolupament social i econòmic. Aquest consens és possible, i ha permès que el govern i part de l’oposició, aprovessin el pressupost, això sí, amb més abstencions que vots a favor. Estic d’acord a donar suport a les mesures que desencallin la feina endarrerida, però que serveixi per millorar el conjunt, no perquè s’oficialitzi cap derrota política en assumptes concrets o del mateix govern. Analitzada amb cert optimisme, aquesta necessitat de consens polític és una bona oportunitat per plantejar debats més oberts que permetin prendre decisions compartides els més àmpliament possible. Pragmàticament, potser una vegada més, la inèrcia del pressupost dona una tranquil·litat temporal i també temps per trobar suports estables, si és que acaben essent necessaris. Reitero que és la falta de confiança en el govern, i en la voluntat de complir allò que acorda, el que ha marcat la posició contrària de Compromís d’Esquerres únicament als comptes d’aquest exercici, i que vam donar suport a les esmenes de millora presentades per la CUP. Des de l’oposició, fiscalitzarem i donarem suport al compliment dels acords de ple, i exigirem també que es reti compte dels compromisos del govern de Figueres. Treballarem, com hem fet fins ara, proposant mesures de millora, via mocions als plens municipals o aportant suggeriments a les àrees de govern que correspongui. És indubtable que aquest moment requereix del màxim consens per fer avançar Figueres.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li