
En el darrer ple municipal va quedar sobre la taula l’aprovació del reglament de funcionament dels Consells Territorials de Figueres, una eina que vol promoure la participació ciutadana dels veïns i veïnes i que vol ser «una aposta compartida i treballada amb la ciutadania». Comencem malament si el reglament es presenta sense un debat previ entre els grups municipals. Davant la discrepà ncia manifesta, ha quedat aturat a l’espera de parlar-ne tots plegats i, si s’escau, consensuar-ne sinó tots, almenys alguns dels seus continguts.
Des de Junts per Figueres vaig evidenciar la contradicció que suposa dir, en el preà mbul del reglament, que es considera «imprescindible per copsar tot el ventall de punts de vista existents en el context municipal» i més endavant assenyalar que aquest objectiu es limita a donar «informació i punts de vista» a l’equip de govern. En definitiva, sembla que més aviat ens trobem davant d’un òrgan d’«informació» que no pas de participació, tal i com s’ha presentat públicament. En qualsevol cas, el reglament ho ha d’aclarir.
Tampoc ens sembla correcte que a bona part del text es parli exclusivament de l’equip de govern. Entenem que és un òrgan de tot el Consistori i caldria parlar sempre en global. Ara bé, si el quadripartit creu que el reglament només és aplicable a aquest govern, entenem que posin aquest redactat però, en el futur, si un altre govern (o una altra majoria, que no sigui el mateix equip de govern) l’han d’utilitzar, entenem que cal parlar en global, és a dir, de tot l’Ajuntament. Un altra esmena a fer, tot sigui dit, a uns quants parà grafs.
Seguim. A l’article 2, on s’estableixen els à mbits territorials dels consells trobem, en el consell territorial 1, que el barri del Poblenou queda seccionat. Una part apareix al CT1 i una altra al CT2. Fa més de 60 anys que visc al barri i sempre la carretera d’Olot era la que delimitava el seu à mbit territorial i els habitatges Sant Josep, el carrer Ponent, el sector Fages de Climent, etc. han format part del Poblenou.
Tampoc veiem enlloc la peculiaritat territorial del Consell Municipal de Vilatenim, aprovat per aquest Consistori el 1984. Ara s’integra al CT8, juntament amb l’avinguda Vilallonga, que és un vial clarament urbà i comercial. Volem preservar les peculiaritats de Vilatenim, com a nucli rural, i annexionat a Figueres des del 1975 arran de la creació del barri de la Marca de l’Ham. Creiem que l’eina del Consell Municipal (amb tota l’actualització que calgui) és imprescindible i molt ens temem que es fa desaparèixer. De fet, el govern no ho pas negat.
Finalment, la proposta de reglament dels Consells Territorials minimitza el paper de les associacions de veïns, tot convertint-lo en quelcom gairebé residual. Els consells, que es regiran per una Comissió Permanent, obliguen a escollir un sol representant de les associacions (per cada à mbit) amb el resultat que els districtes on conflueixin més d’una associació de veïns, només una s’hi veuria representada. I, en canvi, altres entitats ciutadanes (culturals, esportives…) poden tenir representativitat en tots els consells. Ho veiem descompensat. Les associacions de veïns formen part de la vida pública de la ciutat des de fa dècades i, des del seu esperit crÃtic i fins i tot combatiu, esdevenen uns agents de contacte a tenir molt en compte i que ara poden quedar molt i molt diluïts.
I per si tot això no fos poc, l’article 8è. En concret, es diu que formaran part dels consells «quatre persones d’especial rellevà ncia ciutadana proposades per l’alcaldessa o el regidor delegat». Molt ens temem que s’optarà per designar persones properes a l’equip de govern. Ja en tenim un clar precedent a la Comissió del Nomenclà tor, com vaig denunciar en el seu moment en seu plenà ria. Per tot plegat, entenem que hi ha una altra manera de fer les coses… HavÃem de votar-hi en contra, però en quedar sobre la taula i expressar, el govern, la seva voluntat de parlar-ne, veurem si ho podem millorar amb el consens de tothom.Â
Leave a Reply