Conèixer els protagonistes per la pau

0
2241

Quatre escoles i 1.250 alumnes de Figueres participen en la campanya que investiga les persones compromeses amb els drets humans


 

I nvestigar les vides de persones que s’han destacat pel seu compromís amb la pau i els drets humans. Aquest és l’objectiu de la campanya «Protagonistes per la pau», per commemorar el Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP) -el 30 de gener-, impulsada per l’Àrea d’Acció Cívica i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Figueres, jutament amb l’Ajuntament de Girona i ONG Solidàries. A Figueres, s’han adherit a la campanya de sensibilització un total de quatre escoles amb més de 1.250 nens i nenes, que al llarg del mes de gener han pogut conèixer, per mitjà de la cerca d’informació, persones d’arreu del món que des de diferents àmbits professionals, tant a escala internacional com local, han demostrat el seu compromís ferm i han contribuït en la construcció de la pau i el respecte pels drets humans al llarg de la seva vida. Concretament, els centres educatius que formen part d’aquesta iniciativa són les escoles Sant Pau, Parc de les Aigües, Cor de Maria i Maria Àngels Anglada.

Segons el regidor de Cooperació de l’Ajuntament de Figueres, Francesc Cruanyes, «és digne d’admirar la predisposició dels docents i la participació activa dels escolars, que any rere any s’involucren per la pau i la no-violència amb un lema diferent».

La campanya de sensibilització «Protagonistes per la pau» té com a objectiu promoure l’educació per la pau, els drets humans i els seus valors. En aquest sentit, en l’ampli llistat de vides per la pau que s’han investigat hi ha personatges molt coneguts, com la pakistanesa MalalaYousafzai, activista per l’educació i Premi Nobel de la Pau, coneguda pel seu activisme a favor dels drets dels civils, especialment dels drets de les dones a la vall del riu Swat, on el règim talibà ha prohibit l’assistència a l’escola de les nenes; l’economista i activista per la justícia social Arcadi Oliveres; el pallasso Tortell Poltrona, fundador de Pallassos Sense Fronteres, que té l’objectiu d’actuar en zones de conflicte o exclusió, a fi de millorar la situació psicològica a les poblacions refugiades i zones de conflictes i guerra, així com sensibilitzar la societat sobre la situació de les poblacions afectades i promoure actituds solidàries, o l’alcaldessa de Lampedusa Giuseppina Nicolin, guanyadora del 36è Premi per la Pau, que li ha atorgat l’Associació de les Nacions Unides a Espanya amb el suport de la Diputació de Barcelona en reconeixement a la seva lluita a favor dels refugiats en una de les illes més afectades pel drama humanitari al Mediterrani.

Però entre els protagonistes per la pau també hi ha persones anònimes com ara Marley Dias, que fa dos anys va iniciar la campanya #1000BlackGirlBooks per aconseguir una donació de 1.000 llibres, en els quals la protagonista fos una nena negra, tipa com estava de no poder-se identificar amb les lectures escolars recomanades. O també Omid Kokabee, un jove físic iranià que va estar empresonat per negar-se a treballar en un programa nuclear al seu país i que ha rebut nombrosos premis per la seva valentia i pel seu treball fet, des de la presó, a favor dels drets humans i de l’educació dels seus companys presos.

A més, al llarg de la campanya, s’han dut a terme tallers sobre pau positiva adreçats als més de 1.250 alumnes figuerencs de les escoles participants. Pel que fa als tallers adreçats a educació infantil, han anat a càrrec dels alumnes de segon mòdul del grau superior d’educació infantil de l’IES Ramon Muntaner, que han rebut una formació, mentre que els tallers per a educació primària han estat dirigits pel dinamitzador i tallerista Isaac Bardera i la coordinadora i responsable del DENIP a Figueres, Anna Larrull.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li