Coneix Figueres amb els textos i la poesia de Carles Fages de Climent

0
1385

Joan Ferrerós, un dels màxims estudiosos de l’escriptor, presenta un recorregut literari pel centre de la ciutat per decobrir els llocs més importants per l’autor


“Al carrer de Monturiol l’inventor del submarí, jo i en Salvador Dalí –tres genis– hem vist el sol.” Amb aquestes paraules comença l’itinerari Fages de Climent a Figueres. Un nou recorregut literari i turístic que permeten els textos de Carles Fages de Climent. L’escriptor va ser gran un enamorat de Figueres i va fer infinitat de textos sobre qualsevol punt, persona o curiositat de la ciutat.

ITINERARI FAGES. Ara, gràcies a la feina de Joan Ferrerós, un dels màxims estudiosos de Carles Fages de Climent, es podrà fer un recorregut literari pel centre de la ciutat per decobrir els llocs més importants per l’autor. El proper dissabte, 8 d’abril, Ferrerós i Mariàngela Vilallonga presentaran, a la biblioteca municipal, l’itinerari Fages de Climent a Figueres. Aquest és el número 14 de la col·lecció d’itineraris literari autoguiats que publica regularment la Càtedra de Maria Àngels Anglada i Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona. El volum inclou els textos literals de Fages, alguns en prosa i d’altres en poesia que Ferrerós ha ordenat en 25 punts que dibuixen un circuit. L’itinerari comença a la casa Fages del carrer Monturiol i acaba al castell de Sant Ferran. El llibre també té textos explicatius de Ferrerós i imatges que il·lustren els punts de parada. Aquest és el primer volum però hi haurà dos volums més que recorreran l’Empordà, de la costa i l’interior, també amb els textos de Fages.

“Aquest noi val”

Carles Fages de Climent i Salvador Dalí van ser molt amics. De fet, la primera obra de Fages, Les Bruixes de Llers és un poemari publicat el 1924 amb il·lustracions de Salvador Dalí. Va ser el primer llibre de poemes de Fages i el primer llibre il·lustrat per Dalí. L’escriptor va dedicar els seus versos més d’una vegada, al pintor. Com ara aquest fragment de la seva obra: “La gent diu: aquest noi val quan, a setze anys, inaugura al Teatre Principal una sala de pintura.”

La font que “marida font i color”

A l’itinerari Fages de Climent a Figueres, una de les parades obligatòries és a la font Lluminosa. L’escriptor va fer-ne un poema que deia: “Doll d’aigua que al cel s’envola maridant forma i color; figuerencs: retem llaor a la font d’en Guardiola.”

Un dels altres punts del recorregut és la clínica Santa Creu (per la gran relació que tenia amb el Dr. Ernest Vila), la impremta de Can Canet, el Garatge Guix, La Salle o la presó, entre d’altres.

La Rambla

Carles Fages de Climent va escriure molt sobre la Rambla de Figueres i l’activitat i la vida social que envolta aquest punt de la ciutat. Un dels seus poemes diu “ Venturós poeta que tingui una ciutat ni gran, ni mitjancera, més aviat petita, amb sis dies de festa i un al mig pel mercat i una Rambla –amb filferros de closa– on fer visita.” I també a “en Sansà a l’hotel París de la ciutat de Figueres –que ve a ésser un hotel Figueres de la ciutat de París–, els dies de compromís unta amb oli les palmeres.”

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li