Coneix Figueres amb els textos i la poesia de Carles Fages de Climent

0
1624

Joan FerrerĂłs, un dels mĂ xims estudiosos de l’escriptor, presenta un recorregut literari pel centre de la ciutat per decobrir els llocs mĂ©s importants per l’autor


“Al carrer de Monturiol l’inventor del submarí, jo i en Salvador Dalí –tres genis– hem vist el sol.” Amb aquestes paraules comença l’itinerari Fages de Climent a Figueres. Un nou recorregut literari i turístic que permeten els textos de Carles Fages de Climent. L’escriptor va ser gran un enamorat de Figueres i va fer infinitat de textos sobre qualsevol punt, persona o curiositat de la ciutat.

ITINERARI FAGES. Ara, grĂ cies a la feina de Joan FerrerĂłs, un dels mĂ xims estudiosos de Carles Fages de Climent, es podrĂ  fer un recorregut literari pel centre de la ciutat per decobrir els llocs mĂ©s importants per l’autor. El proper dissabte, 8 d’abril, FerrerĂłs i MariĂ ngela Vilallonga presentaran, a la biblioteca municipal, l’itinerari Fages de Climent a Figueres. Aquest Ă©s el nĂșmero 14 de la col·lecciĂł d’itineraris literari autoguiats que publica regularment la CĂ tedra de Maria Àngels Anglada i Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona. El volum inclou els textos literals de Fages, alguns en prosa i d’altres en poesia que FerrerĂłs ha ordenat en 25 punts que dibuixen un circuit. L’itinerari comença a la casa Fages del carrer Monturiol i acaba al castell de Sant Ferran. El llibre tambĂ© tĂ© textos explicatius de FerrerĂłs i imatges que il·lustren els punts de parada. Aquest Ă©s el primer volum perĂČ hi haurĂ  dos volums mĂ©s que recorreran l’EmpordĂ , de la costa i l’interior, tambĂ© amb els textos de Fages.

“Aquest noi val”

Carles Fages de Climent i Salvador DalĂ­ van ser molt amics. De fet, la primera obra de Fages, Les Bruixes de Llers Ă©s un poemari publicat el 1924 amb il·lustracions de Salvador DalĂ­. Va ser el primer llibre de poemes de Fages i el primer llibre il·lustrat per DalĂ­. L’escriptor va dedicar els seus versos mĂ©s d’una vegada, al pintor. Com ara aquest fragment de la seva obra: “La gent diu: aquest noi val quan, a setze anys, inaugura al Teatre Principal una sala de pintura.”

La font que “marida font i color”

A l’itinerari Fages de Climent a Figueres, una de les parades obligatĂČries Ă©s a la font Lluminosa. L’escriptor va fer-ne un poema que deia: “Doll d’aigua que al cel s’envola maridant forma i color; figuerencs: retem llaor a la font d’en Guardiola.”

Un dels altres punts del recorregut Ă©s la clĂ­nica Santa Creu (per la gran relaciĂł que tenia amb el Dr. Ernest Vila), la impremta de Can Canet, el Garatge Guix, La Salle o la presĂł, entre d’altres.

La Rambla

Carles Fages de Climent va escriure molt sobre la Rambla de Figueres i l’activitat i la vida social que envolta aquest punt de la ciutat. Un dels seus poemes diu “ VenturĂłs poeta que tingui una ciutat ni gran, ni mitjancera, mĂ©s aviat petita, amb sis dies de festa i un al mig pel mercat i una Rambla –amb filferros de closa– on fer visita.” I tambĂ© a “en SansĂ  a l’hotel ParĂ­s de la ciutat de Figueres –que ve a Ă©sser un hotel Figueres de la ciutat de ParĂ­s–, els dies de compromĂ­s unta amb oli les palmeres.”

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li