Condemnen un exalcalde de Cantallops per malversar més de 41.000 euros en dietes

0
1482

Els dos acusats han admès haver malversat un total de 79.752,45 € en despeses personals i hores extres irreals


L’Audiència de Girona ha condemnat l’exalcalde de Cantallops Damià Contreras –que va ocupar el càrrec entre l’abril del 2008 i el maig del 2011– per haver malversat 41.602,45 euros en concepte de dietes «il·lícites». L’origen del cas va ser una denúncia interposada per l’Ajuntament a la fiscalia l’any 2012, després de descobrir un forat a les arques municipals. I ahir va arribar a judici a l’Audiència de Girona. Tant l’exalcalde com l’aleshores secretària municipal van reconèixer haver malversat, entre tots dos, un total de 79.752,45 euros.

El fiscal acusava l’exalcalde d’un delicte de malversació de diners públics i d’un de prevaricació per haver «abusat del seu càrrec» signant decrets d’alcaldia que aprovaven «irregularment» les hores extres de la secretària. Per això, per a Damià Contreras demanava una pena de 3 anys i 5 mesos de presó i inhabilitació per exercir càrrecs públics durant 19 anys. A l’exsecretària municipal l’acusava de malversació i també sol·licitava 3 anys i 5 mesos de presó i inhabilitació de 8 anys.

Fiscalia i defenses –exercides per Carles Monguilod i Alfonso Rodríguez– han arribat a un acord. L’exalcalde i l’exsecretària han consignat els 79.752,45 euros per cobrir la indemnització i, per això, els han aplicat un atenuant molt qualificat de reparació del dany. A més, també els han reconegut un atenuant de dilacions indegudes pel temps que el cas ha trigat a arribar a judici. Segons el pacte, l’exalcalde ha acceptat 1 any de presó i 4 d’inhabilitació per la malversació, i 5 anys d’inhabilitació per a càrrecs públics per prevaricació. Contreras no haurà de complir la pena de presó amb la condició de no delinquir durant 3 anys. L’exsecretària ha acceptat 1 any de presó i 4 d’inhabilitació per malversació. En el seu cas, li substitueixen la pena de presó per una multa de 1.440 euros.

«ABÚS» DELS CÀRRECS. L’escrit del fiscal recull que l’alcalde cobrava un sou mensual que ja incloïa indemnitzacions per quilometratge, dietes i retribucions variables. Segons ha admès, però, va desviar 41.602,45 euros de diverses maneres. D’una banda, facturant dietes «sense justificar», i de l’altra, fent servir targetes bancàries a nom de l’Ajuntament per retirar diners en efectiu o per pagar despeses personals.

La fiscalia recull fins a un centenar de pagaments fraudulents fets amb targetes municipals, entre els quals hi ha compres a supermercats, àpats en restaurants i tiquets de joieries, de botigues de joguines o d’establiments de bricolatge. A més, l’escrit també detalla que entre el desembre del 2009 i l’abril del 2011 va fer fins a 118 extraccions de diners en efectiu fent servir les targetes municipals. Molts són imports inferiors als 100 euros, però també hi ha reintegraments en què aquestes quantitats arriben fins als 400 o 500 euros.

El fiscal del cas, Enrique Barata, també sosté que l’alcalde va poder fer tots aquests moviments en connivència amb l’aleshores secretària municipal perquè «l’acusada va consentir i autoritzar aquestes despeses i extraccions econòmiques il·lícites, injustificades i alienes al servei públic». A més, l’aleshores secretària es va quedar «importants quantitats de diners en concepte d’hores extraordinàries sense acreditar-se degudament». En concret, segons ha reconegut, va cobrar 38.150 euros d’hores extres que l’alcalde va autoritzar mitjançant diversos decrets d’alcaldia.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li