Compte enrere per la 12a edició de la Ruta de l’Art de Castelló d’Empúries

0
1052

Amb onze edicions a l’esquena, la Ruta de l’Art de l’estació de tardor es prepara per rebre artistes de diverses disciplines


L’11, el 12 i el 13 d’octubre, Castelló acollirà la 12 edició de la Ruta de l’Art. Unes jornades destinades a exposar els treballs de diferents artistes en espais emblemàtics del municipi. A diferència d’altres exposicions, aquesta proposta convida l’espectador a visitar diverses petites exposicions que se situen en espais emblemàtics del poble. Una ruta on es va passant d’un treball a un altre, amb el gran avantatge que «si n’hi ha un que no agradi, és possible que el següent sí», segons paraules de la comissària de l’edició d’enguany, Anna M. Constanseu. 

DIVERSITAT. Observant la imatge escollida com a cartell d’aquest any, un podria pensar que es tracta únicament d’una mostra de pintura. És més allunyat de la realitat: segons Constanseu, «a la ruta hi podem trobar de l’estil més extravagant al més hiperrealista. Aquí hi cap tothom. Pintura en totes les seves tècniques, escultura, ceràmica, gravats, suports d’instal·lacions… tot el món de les belles arts». Aquesta gran oferta d’opcions aconsegueix «que molt de públic pugui trobar un espai que li encantarà i d’altre que pensi totalment el contrari, i en trobi un altre que li satisfaci més. Es tracta de poder conviure junts. La ruta de l’art no és sectària. En els darrers anys hem demostrat que al mateix nivell es pot conviure», assegura Constanseu. 

LA SELECCIÓ D’ARTISTES. A diferència de les galeries d’art, a la Ruta de l’Art els artistes poden exposar el seu treball de manera totalment gratuïta. L’única cosa que se’ls demana és que es facin càrrec de la seva obra quan l’espai està obert al públic. La comissària apunta que «tinc una llista d’artistes per venir. Arriben artistes convidats francesos, de la Catalunya del Nord, del País Basc, de Galícia i d’arreu de Catalunya». La selecció d’obres es basa en dos pilars, el nivell i el talent emergent. Precisament per fomentar aquesta última característica es conviden vuit alumnes de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona que s’hagin graduat aquell any. 

EL MERCAT DE L’ART. És l’única zona on el públic pot adquirir alguna làmina, pintura o escultura en petit format de tot el que els artistes presenten a l’exposició. El 70% de l’import va directament per a l’artista, i la resta es fa servir per intentar finançar el projecte. La comissària admet que tot i «la subvenció de l’Ajuntament, hi ha certs costos que s’han d’assumir, com ara els de muntatge». Amb aquesta fórmula s’intenta aconseguir el capital suficient per continuar endavant. 

CASTELLÓ D’EMPÚRIES. El municipi se’n veu beneficiat, perquè durant aquests dies no només es converteix en el lloc de residència dels artistes, sinó que s’aconsegueix allargar la temporada per molts establiments de la localitat. Per Constanseu és una vila ideal, ja que és «un comtat on hi ha molta casa catalogada i hi ha molts espais per poder exposar». És una casualitat que aquesta edició coincidirà amb els actes programats de les Jornades Europees de Patrimoni, fet que podria beneficiar la Ruta, perquè pot ser una agradable sorpresa pel públic que es desplaci al municipi a gaudir de les Jornades.

  • Pots consultar el programa aquí, i espais expositius, aquí.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li