Comerç Figueres i les seves prioritats

0
1614

Benvolgut Pau, és curiós que sense ser associat i sense contribuir en la dinamització comercial de la ciutat opinis obertament de quines són les prioritats de l’entitat Comerç Figueres. Sap greu que una persona amb coneixement i de qui –si tirem d’hemeroteca– trobaríem moltes contradiccions en el discurs, no s’hagi informat prèviament per opinar d’un tercer. Batlle March –tot i no ser associat– no tanca, sinó que renova; Palmira, sí que tanca; però aquí entrem en la hipocresia del consum, perquè moltes persones es tornen nostàlgiques en literatura, però no en consum. Tot i que, segurament, Palmira no tanca per un tema econòmic, li ho podries preguntar. Independentment, recordes la darrera vegada que hi vas anar a comprar? Segurament molts dels que lamenten tancaments del comerç tradicional estan comprant per Internet, Wallapop o fora de la ciutat sense tenir en compte els efectes més enllà de valorar el preu. No tenim present ni la qualitat, ni el servei, ni la redistribució de les rendes ni els efectes ambientals dels lliuraments a domicili dels productes d’Internet… Seria bo que cadascú es preguntés què ha fet o fa per evitar aquests tancaments i de ben segur que molta gent s’autosorprendria. La singularitat ens l’estem perdent tots plegats amb el nostre model de consum, i de ben segur que n’hi haurà més dels que anomenes “amb pedigrí” que deixaran l’activitat. Pregunta’t pel perquè i no responsabilitzem sempre a tercers.

Afortunadament, coincidim en el potencial de la ciutat i en considerar que tenim un bon futur si es fan les coses no bé sinó que molt bé. I des de Comerç estem treballant en moltes de les coses que comentes i segurament desconeixies. Donem moltes eines a les nostres empreses per ajudar que les caixes siguin el millor possible, però si us plau sigues objectiu i entén que la gestió empresarial la porta cadascú individualment i molts tanquen perquè prefereixen viure diferent, com tu segurament has escollit, o gràcies a rendes del seu merescut esforç –i que també saps que no es poden pactar en un entorn d’oferta i demanda liberalitzat. Estem adherits a una entitat de centres i eixos urbans de Catalunya, fem esmenes a la llei que ens pot desafavorir per donar el millor no només a associats sinó a tot el sector, negociem convenis col·lectius per als empresaris, estem desenvolupant projectes pioners per tenir dades de flux de clients amb ajuntaments, diputacions, Generalitat i universitat.

Ens preocupen els lloguers, però una cosa és la propietat i l’altra l’activitat. Saps com funciona el món i no entenc com pots comentar el tema dels lloguers. A casa teva acceptarien que nosaltres marquéssim el preu de lloguer d’un local de la vostra propietat? El que està clar és que si l’arrendatari veu que l’activitat no se’n surt, aquesta decidirà marxar i la propietat es quedarà sense cobrar el lloguer; per tant, sí que ho considerem i treballarem amb un nou projecte perquè la propietat reflexioni i pensi en benefici de la ciutat.

Ja deus saber què és el programa Reempresa. Si no és així, es tracta d’un programa de la Patronal que, juntament amb les administracions i entitats com la nostra, intenten que hi hagi un relleu en els negocis que funcionen i així seguir amb la mateixa o altres activitats en aquella propietat. Són bastants favorables els resultats obtinguts per aquest projecte i nosaltres també en som part.

El futur de la nostra entitat, a menys d’un any vista –i com penso que has escoltat en alguna ocasió–, tendeix a crear una oficina de comerç dinàmica i que faciliti al màxim els tràmits administratius per obrir un negoci a la ciutat, donar-li informació objectiva i fer que col·labori amb la dinamització comercial gràcies als molts serveis que rep. Això no es fa d’avui per demà i és una prioritat de l’entitat.

Recordes que fa més d’un any es va aprovar el catàleg d’establiments singulars a Figueres? Això també es va comunicar a l’entitat i ajuda que noves inversions mantinguin la singularitat dels establiments. I pensa que això dificulta molt les noves implantacions. Entenc que et refereixes a això al teu article, perquè si fas referència a una protecció econòmica, ja entendràs que no cal respondre.

Les ordenances marquen uns preus d’aparcament i si t’ho mires veuràs que en els darrers anys s’ha aconseguit reduir, no tant com voldríem, el preu del tram alt de la zona blava i s’ha aconseguit implantar el “20 cèntims 20 minuts” i s’ha donat suport a l’aplicació mòbil Whoosh. S’ha aconseguit aparcaments dissuasoris i estem permanentment treballant per l’adequació d’aparcaments en diferents accessos a la ciutat i la millora de la senyalització en mobilitat, gran mancança que no ens deixa indiferents i que en moltes ocasions hem fet pressió per canviar decisions que s’havien pres sense consultar i afectaven la mobilitat i han tingut caràcter públic: parc de les Aigües? carrer Concepció? carrer Sant Roc? I d’aquí a un any esperem molts canvis com a resultat de reunions mantingudes amb el consistori i que suposen importants millores d’aparcament i mobilitat. Per cert, vas llegir que fa poc l’alcaldessa va comentar que obriria el debat del darrer pla de mobilitat aprovat? Et penses que la decisió és unilateral? Doncs no, és arran de les nostres aportacions constructives.

Hem contribuït també en estudis que defineixen eixos comercials per diferents activitats i o perfils emprenedors… però novament sorprens quan encara parles del “rovell de l’ou”. Comerç Figueres és una entitat que va més enllà del rovell de l’ou i que ofereix uns serveis transversals independentment de la ubicació geogràfica del negoci (formació, fidelització, vals, bosses, neteja de vidres i 20 raons més que et convidem a conèixer: www.comercfigueres.com/ca/serveis).

Espero que vegis quines són algunes de les nostres prioritats i que entenguis que des de l’entitat pensem cada vegada més en la destinació, i per això de vegades ens posicionem en temes importants de ciutat com ho és el circ. Aportem diners al Festival del Circ, tot i que no ho tenim previst per al Museu del Circ. Però el nostre posicionament el podem tenir encara que no hi aportem diners com a entitat, no? Un posicionament que respon a una lògica d’arquitectura comercial, d’arcs i nodes de flux turístic i que en aquest cas ve de la mà d’un projecte de Museu del Circ. Però també tenim altres posicionaments, com #acusticaaraisempre, com ho veus? O el conflicte de les deixalles, o fa uns anys apostant per una única estació al centre (aquí sí que hi vam invertir, no ens van fer cas i mira el resultat)… Alguns exemples de temes que també afecten tots els ciutadans i que ho paguen. Per cert, que aquí ja no cal que entrem en detall del que contribueix el comerç en els ingressos de l’administració i que també podrien destinar-se a aquest Museu del Circ. Deixant de banda aquest important detall pensem que, com a entitat sectorial i territorial que som, fent honor als nostres objectius fundacionals i que volem que cada vegada la nostra destinació sigui més atractiva, és important posicionar-se i que, si escau, hi hagi debat.

La ciutat té un comerç fort i una única entitat que es preocupa pel conjunt del seu sector i per la ciutat, no només d’un carrer o dos o d’un rovell. Hi haurà un model on conviurà franquícia, que també pot ser regentada per comerciants locals afavorint la creació d’empreses i essent el mateix temps una locomotora de públic o visitants, i establiments singulars que perduraran més o menys segons el nostre tipus de consum o segons la nostra aportació o gra de sorra.
Com a entitat tenim també la prioritat del futur POUM, d’aplicar la RSE (Responsabilitat Social Empresarial) amb entitats solidàries de la ciutat o de la futura DUM (Distribució Urbana de Mercaderies), així com convidar a noves entitats que es poden haver creat amb bona voluntat però que voldríem que entenguessin que només units podem fer un gran projecte i una gran ciutat, no actuant de forma geogràficament ni personalment restringida.

Quan arribo al final i veig la resposta al teu escrit em sento orgullós del que fem, del que farem i de l’entitat que gestiono, i et convido a què, com a empresari figuerenc que ets, t’hi adhereixis i contribueixis en aquesta ciutat que vols i a generar debat; això sí, constructiu si us plau.

Sincerament Pau, penso que era més fàcil que fessis un article del teu posicionament vers el Museu de Circ de Figueres que no pas buscar arguments, que com veus no són correctes, vers la nostra entitat. Pel que prioritzem i pel que volem i com va dir ahir en Genís Matabosch tot citant un periodista de la nostra ciutat: “Per desgràcia, Figueres no té tants projectes de futur on triar, per un que arriba, millor valorar-lo”. Ah, i de ben segur que tens guardats els teus articles on parles d’apostes de turisme a la ciutat, fes un recordatori que no em quadra. Esperem poder comptar amb tu a la nostra entitat i t’agraïm la teva crítica, ja que gràcies a respondre-la, ara els figuerencs ens coneixen molt millor. No som filosofia, som servei.

Gràcies!

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li