Comencen les obres del carrer Jonquera, amb l’ordre invertit per reduir l’afectaciĂł

0
2199

L’Ajuntament no ha atès la peticiĂł dels comerciants, que volien que el tram per a vianants no s’obrĂ­s fins desprĂ©s de l’estiu


 

Tot i que els comerciants havien presentat una vintena de signatures a l’Ajuntament per demanar un canvi de calendari, les obres que han de permetre rehabilitar el carrer Jonquera de Figueres van començar ahir mateix. Però contràriament al que s’havia previst inicialment, s’han iniciat pel tram reservat per als vianants.

La setmana passada els comerciants d’aquest sector (el comprès entre la plaça de l’Ajuntament i el carrer Canigó) havien presentat una vintena de signatures (s’hi van adherir pràcticament tots) per demanar al consistori que els treballs hi comencessin a l’octubre, després de la temporada turística. Un portaveu alertava que el calendari previst inicialment afectaria «bona part o la totalitat» de la temporada turística, «amb la conseqüent pèrdua de nombrosos llocs de treball i potser el tancament definitiu d’algun establiment». I assegurava que «l’empresa adjudicatària ens ha confirmat que és viable executar les obres tal com demanem, i que és voluntat única de l’Ajuntament acceptar-ho».

D’una banda, els comerciants sol·licitaven que les obres s’aturin, i que tot el material quedi recollit, durant els mesos de juny, juliol, agost i setembre (temporada d’estiu), i també entre l’1 de desembre i el 14 de gener (temporada de Nadal i principi de la campanya de rebaixes). Proposaven que els treballs comencessin pel tram on poden circular els vehicles, des del carrer Canigó cap a la plaça d’Isabel II. I que les del tram restringit als vianants s’executessin entre l’octubre i el novembre (i en cas que no hi hagués temps, que es demanés una pròrroga a la Generalitat per acabar-les a partir del 15 de gener).

D’altra banda, tambĂ© volien tenir garantit l’accĂ©s als negocis i el subministrament de serveis (aigua, electricitat, gas…) durant l’horari d’obertura al pĂşblic. I demanaven que es facin servir sistemes menys sorollosos i amb menys pols dels que s’utilitzen habitualment (per exemple, talladores de pedra amb aigua). A mĂ©s, volien que se’ls eximeixi de pagar la taxa per ocupaciĂł de la via pĂşblica mentre durin les obres.

Pel que fa als treballs, proposaven que es mantinguin una part simbòlica de les llambordes i que es col·loqui un panell informatiu explicant la seva història.

«INVIABLE». Des de l’Ajuntament, però, consideren que la proposta és «realment inviable». Segons fonts municipals, el problema és que el 31 de desembre les obres han d’estar acabades perquè, com que s’emmarquen en el Pla de barris, la corporació ha de justificar les despeses perquè la Generalitat li transfereixi la subvenció corresponent. «Si l’obra no està acabada a finals d’any, perdem la subvenció», asseguren des del Govern.

Consideren que amb tres mesos no s’haurien pogut executar totes les tasques del tram per a vianants, i menys tractant-se d’un carrer antic, on no saben què pot aparèixer quan s’aixequi l’asfalt (recorden que quan es va fer una actuació similar a la plaça de les Patates hi va aparèixer la muralla i les tasques es van endarrerir). Per explicar això i els calendaris definitius als veïns i comerciants, dijous al vespre van convocar una reunió amb el cap de l’obra.

CALENDARI FIXAT. Oficialment les obres van començar ahir, i la primera fase s’executarà entre el carrer Muralla i la plaça de l’Ajuntament, que és la part més grossa, per reduir les molèsties als comerciants. Primer s’hi passaran els serveis i el col·lector, i després s’obrirà la rasa al mig del carrer. Si es compleixen les previsions, el 8 de maig el tram per a vianants ja estarà pavimentat amb una plataforma llisa de formigó (sense la pedra) perquè durant els mesos d’estiu el sector pugui tenir pas i tots els serveis. I la data prevista per acabar d’instal·lar els panots és el 30 de juny.

Des d’aquí, les obres aniran reculant fins a la plaça d’Isabel II (per no trepitjar l’àrea ja rehabilitada). A l’estiu s’aturaran tasques per no perjudicar els comerciants que toquen més a la banda del Cor de Maria, i el setembre es reprendran. Si no hi ha cap contratemps, l’obra es donarà per acabada el 30 d’octubre.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li