Comencen a netejar 85 ha més per reduir el risc de focs al corredor d’infraestructures

0
1210

Els treballs, valorats en 114.187 euros, se centren ara a les zones de Sant Martí del Forn del Vidre i els Banys de la Mercè


La Diputació de Girona ha començat a executar una nova fase dels treballs per reduir la vegetació en diversos punts estratègics del corredor d’infraestructures de la comarca. L’actuació s’emmarca en el projecte transfronterer «POCTEFA Cooperem (Cooperació Operativa d’Emergències i Prevenció d’Incendis)», que vol protegir amb més eficiència els municipis de l’Alt Empordà, l’Alta Garrotxa i el massís de l’Albera davant el risc d’incendis forestals.

En aquest cas, els treballs —que costaran 114.186,97 euros— es faran a la zona de Sant Martí del Forn del Vidre (al terme municipal de la Jonquera), i a la dels Banys de la Mercè (entre Capmany, Darnius i Biure). Consistiran en aclarir i estassar matoll; seleccionar i tallar peus morts, malalts o mal conformats; podar els arbres (els joves, de formació, i els adults, per dalt), i triturar o trossejar les restes vegetals generades. Es treballarà sobre una superfície total de 85 hectàrees.

Segons fonts de la Diputació, «aquesta intervenció és especialment rellevant perquè afecta el principal eix de comunicació entre l’Estat espanyol i el francès». Durant la temporada d’estiu, hi poden arribar a passar 80.000 vehicles. Es tracta d’una zona en la qual la tramuntana acanalada pel coll del Pertús i la Jonquera ressegueix l’N-II i l’AP-7 de nord a sud. En aquest sentit, estratègicament i en l’àmbit de l’extinció d’incendis, és imprescindible evitar que els focs passin d’un costat a l’altre de les dues vies.

UNA ZONA MOLT ESTUDIADA. Sobre la base de l’estudi dels incendis històrics a l’Alt Empordà, el projecte ha determinat els punts de salt natural del foc com a conseqüència del moviment del vent, com el pont d’Espanya, el mas del Forn de Vidre i els Banys de la Mercè. En aquestes zones, s’hi han definit àrees de baixa càrrega de combustible al llarg del corredor d’infraestructures per crear dificultats a l’avanç del foc i generar oportunitats d’atac per als serveis d’extinció.

Els treballs, que dirigirà una enginyera de forests, s’executaran gairebé totalment en finques de titularitat privada. A més, hi ha afectades cinc administracions, que són l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA); la Secció de Biodiversitat i Medi Ambient de Girona del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya; el Departament de Cultura de la Generalitat; la unitat de carreteres de l’Estat (que gestiona l’N-II i l’AP-7) i ADIF.

TREBALLS ANTERIORS. Aquesta actuació dona continuïtat a les que s’han efectuat els tres anys anteriors al coll del Pertús, també en el marc del projecte «POCTEFA Cooperem». El 2018, es van desbrossar 19 hectàrees del mas de la Comtessa; el 2019, 14,23 hectàrees més al mateix mas i 34,4 al coll de Panissars, i a finals de l’any passat, 50,5 hectàrees més.

Està previst que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural realitzi, al llarg d’aquest darrer trimestre de l’any, diversos treballs de reducció de combustible forestal per donar continuïtat territorial a les actuacions executades al mas de la Comtessa, el coll de Panissars i el sector del corredor d’infraestructures. D’aquesta manera, s’aconseguirà una àrea contínua de prevenció d’incendis d’unes 250 hectàrees.

Tots aquests treballs, juntament amb l’actuació que ara ha començat a portar a terme la Diputació de Girona al corredor d’infraestructures, han de protegir una àrea de 26.000 hectàrees.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li