Comença el mandat de l’alcaldessa «feminista, independentista i republicana»

0
1289

PSC, Guanyem i Canviem permeten la investidura d’Agnès Lladó (ERC), mentre Masquef ho qualifica de «traïció»


 

Figueres va viure dissabte un ple d’investidura atípic. Per primera vegada des del 1979 la ciutat estarà governada per una dona republicana. La nova alcaldessa, Agnès Lladó, va ser proclamada en el càrrec pel pacte a quatre bandes que van fer oficial un dia abans ERC, PSC, Guanyem i Canviem Figueres. Sense sorpreses en el ple de constitució del nou ajuntament figuerenc, Lladó va rebre els 11 vots necessaris dels grups signants de l’Acord Republicà de Progrés per la Transformació. Això va deixar Junts per Figueres, amb el candidat Jordi Masquef a l’oposició, tot i haver guanyat les eleccions aconseguint 8 dels 21 regidors del plenari.

Abans de la constitució del nou Ajuntament la tensió a l’exterior era evident. Un centenar de persones es van concentrar -uns per donar suport a Jordi Masquef i altres per l’expectació del moment-. El guanyador de les eleccions va rebre aplaudiments, abraçades i crits de suport. Per la seva banda, l’encara candidata d’ERC, Agnès Lladó, va ser escridassada i els efectius de seguretat van haver d’intervenir. L’entrada a l’edifici consistorial va ser caòtica per tots aquells que hi volien accedir i també per algú que volia trencar el cordó policial.

LA SESSIÓ. El regidor de més edat, Xavier Amiel, va ser el president de mesa i l’acompanyava en el desenvolupament de la sessió la regidora més jove, Alba Albert. Tres candidats es van presentar a la votació, Jordi Masquef, de Junts per Figueres; Agnès Lladó, d’ERC i Héctor Amelló, de Ciutadans. El resultat, l’esperat, Agnès Lladó va ser elegida com a alcaldessa.

EL DISCURS. Ja amb la vara d’alcaldessa, Lladó es va declarar «feminista, independentista i republicana». Va assegurar que el pacte quatripartit tenia com a objectiu prioritzar un canvi a la ciutat i una «transformació social» durant els pròxims quatre anys. La nova alcaldessa es va comprometre a trepitjar carrer i a oferir diàleg no només a la ciutadania, sinó també a la resta de forces polítiques. Lladó va cloure el discurs amb versos de M. Mercè Marçal: «A l’atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida. I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel».

Prèviament, els altres grups van poder intervenir. Des de Junts per Figueres, Jordi Masquef, no va amagar novament la decepció per l’acord a quatre bandes, que va tornar a qualificar «d’acord dels perdedors» i «traició». Masquef va afegir que «no hi hagut desacords perquè des del primer moment les intencions eren unes altres». Finalment va felicitar a l’alcaldessa, li va desitjar sort i va dir: «Espero que la seva lleialtat a la ciutat sigui més gran que la que han tingut amb els seus principis ideològics».

Al PSC, Pere Casellas, va justificar el seu suport a Lladó. Va dir: «Hem treballat posant Figueres per davant» i va fer referència al pacte del 1983 que va deixar a l’oposició el PSC «tot i tenir 10 regidors i ser a 158 vots de la majoria absoluta». Casellas va reiterar que a Figueres «no podem seguir així, les forces del canvi són clarament majoritàries».

Per Héctor Amelló, de Cs, la situació a l’Ajuntament i el resultat de la votació es podia denominar amb ironia el «Joc de Trons». Va aprofitar per demanar un projecte en el qual «hi tinguin cabuda tots els ciutadans».

José Castellón, de Guanyem, també va parlar de la necessitat de canvi a la ciutat i de la distància que separa els grups de l’acord. Una distància que «s’escurça quan hi ha projectes per Figueres». Castellón va fer referència a què per primera vegada una persona d’ètnia gitana és al ple de l’Ajuntament tot i que la comunitat és a la ciutat des de fa 600 anys.

Finalment, Xavier Amiel, de Canviem Figueres, va dir que l’acord a quatre «busca revertir la imatge decadent» que s’ha generat els darrers anys a Figueres i va assegurar que «cal reconstruir» la ciutat. Amiel aposta per abordar temes clau com l’Urbanisme, amb l’aprovació del POUM. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li