Combatent els maltractaments a la gent gran amb empoderament i sensibilitzaciĂł

0
1841

El Consell Comarcal i la FundaciĂł Salut EmpordĂ  organitzen diversos actes per fomentar un envelliment saludable


Fills, filles, nets i netes amb molta sobrecàrrega familiar i laboral, amb problemes de consum de tòxics, amb desconeixement de malalties, o també amb problemes econòmics, que —molts cops de manera involuntària— acaben abocant les seves frustracions sobre les persones grans de qui haurien de tenir cura. Unes persones grans que, al seu torn, costa molt que denunciïn el que pateixen perquè estimen els «maltractadors» i perquè temen que la situació s’acabi judicialitzant.

Aquest és, a grans trets, el patró que segueixen els maltractaments a les persones grans de l’Alt Empordà. Són situacions que es repeteixen dia a dia, tot i que no són gaires els afectats que reben l’ajuda que es mereixen. No perquè no s’hi destinin recursos, sinó perquè tal com expliquen la psicòloga i tècnica de l’equip d’Atenció a les Famílies i Envelliment Actiu del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Glòria Pla, i la coordinadora de la Unitat de Treball Social de la Fundació Salut Empordà (FSE), Sandra Devesa, «estem a la punta de l’iceberg d’aquest fenomen».

«Per tant, forma part dels professionals i de la ciutadania visibilitzar-lo i empoderar les persones grans en aquestes situacions de maltractament», afegeixen. I precisament per això el Consell Comarcal i la FSE han organitzat la segona edició de la jornada sobre maltractaments a la gent gran i, paral·lelament, també han programat una sèrie d’activitats de sensibilització social. L’objectiu final: fomentar un envelliment saludable i actiu, i conscienciar la ciutadania sobre els drets que tenen les persones grans.

LA JORNADA. La jornada d’enguany, que inclourà cinc xerrades, se celebrarà el 4 de novembre en doble format: presencial (a l’Auditori dels Caputxins de Figueres) i en línia. Aquesta segona edició s’ha enfocat en la prevenció, i se centrarà especialment en el bon tracte i el model de cures. És a dir, a oferir una atenció adequada a les persones grans, que passa per garantir el seu dret a ser informades; respectar la seva intimitat, privacitat i dignitat, i blindar el seu dret a poder decidir sobre aspectes essencials de la seva vida.

SENSIBILITZACIÓ SOCIAL. Més enllà de la jornada, enguany també s’estan preparant tres accions de sensibilització. La primera serà demà (dimecres) al matí i consistirà en una sessió per formar docents d’escoles i instituts. Es farà a la seu del Consell Comarcal i portarà per títol «Edatisme: estereotips i prejudicis sobre la vellesa». Entre el 7 i l’11 de novembre, es farà la setmana del «Compartim», en què aquest professorat traslladarà la sensibilització als centres.

I, paral·lelament, la Taula de Maltractaments a les Persones Grans ha encarregat una obra de teatre específica sobre l’envelliment i la vellesa a l’Institut de Ciència i Teatre (InCiTe), una companyia de Barcelona que fa teatre científic. La companyia ha investigat el tema i ha estructurat una trama que convida els espectadors a reflexionar sobre els prejudicis al voltant de l’edat per intentar trencar estereotips. La representació no es posiciona, sinó que, sense deixar de banda l’emoció i el gaudi típics del teatre, obre un debat al voltant de la temàtica.

L’obra porta per títol El Llegat. Tothom vol viure molt de temps, però ningú vol ser vell i es representarà el 16 de novembre al teatre El Jardí i el 2 de desembre al castell de Sant Ferran, per després començar una sèrie de bolos per la demarcació (de moment se sap que passarà per Agullana i per Roses, tot i que encara no hi ha dates). L’entrada és lliure fins a omplir els aforaments, i no cal reserva prèvia.

FIL A L’AGULLA. Durant la presentaciĂł d’aquestes activitats, el vicepresident primer del Consell Comarcal de l’Alt EmpordĂ , Josep M. Bernils, va destacar: «Aquesta taula comarcal ens alerta d’una problemĂ tica, la dels maltractaments a la gent gran, des de la visiĂł que no s’ha de ser conformista ni alarmista, però hi hem d’estar atents. PrevenciĂł, detecciĂł, acompanyament… i una mica tot això, que passa per la sensibilitzaciĂł, Ă©s el que ens deriva en aquesta jornada». I la presidenta del patronat de la FSE, Agnès LladĂł, va afegir: «En una comarca com l’Alt EmpordĂ , on la taxa d’envelliment ronda el 18-20%, hem d’insistir que amb aquesta segona jornada ens posem com a referents del paĂ­s en un tema que Ă©s de vital importĂ ncia (…) Estem davant d’una poblaciĂł que cada vegada envelleix mĂ©s, i cada vegada les problemĂ tiques de l’envelliment apareixen abans. I crec que Ă©s important que des de les administracions posem fil a l’agulla».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li