
El Consell Comarcal i la FundaciĂł Salut EmpordĂ organitzen diversos actes per fomentar un envelliment saludable
Fills, filles, nets i netes amb molta sobrecà rrega familiar i laboral, amb problemes de consum de tòxics, amb desconeixement de malalties, o també amb problemes econòmics, que —molts cops de manera involuntà ria— acaben abocant les seves frustracions sobre les persones grans de qui haurien de tenir cura. Unes persones grans que, al seu torn, costa molt que denunciïn el que pateixen perquè estimen els «maltractadors» i perquè temen que la situació s’acabi judicialitzant.
Aquest Ă©s, a grans trets, el patrĂł que segueixen els maltractaments a les persones grans de l’Alt EmpordĂ . SĂłn situacions que es repeteixen dia a dia, tot i que no sĂłn gaires els afectats que reben l’ajuda que es mereixen. No perquè no s’hi destinin recursos, sinĂł perquè tal com expliquen la psicòloga i tècnica de l’equip d’AtenciĂł a les FamĂlies i Envelliment Actiu del Consell Comarcal de l’Alt EmpordĂ , Glòria Pla, i la coordinadora de la Unitat de Treball Social de la FundaciĂł Salut EmpordĂ (FSE), Sandra Devesa, «estem a la punta de l’iceberg d’aquest fenomen».
«Per tant, forma part dels professionals i de la ciutadania visibilitzar-lo i empoderar les persones grans en aquestes situacions de maltractament», afegeixen. I precisament per això el Consell Comarcal i la FSE han organitzat la segona edició de la jornada sobre maltractaments a la gent gran i, paral·lelament, també han programat una sèrie d’activitats de sensibilització social. L’objectiu final: fomentar un envelliment saludable i actiu, i conscienciar la ciutadania sobre els drets que tenen les persones grans.
LA JORNADA. La jornada d’enguany, que inclourĂ cinc xerrades, se celebrarĂ el 4 de novembre en doble format: presencial (a l’Auditori dels Caputxins de Figueres) i en lĂnia. Aquesta segona ediciĂł s’ha enfocat en la prevenciĂł, i se centrarĂ especialment en el bon tracte i el model de cures. És a dir, a oferir una atenciĂł adequada a les persones grans, que passa per garantir el seu dret a ser informades; respectar la seva intimitat, privacitat i dignitat, i blindar el seu dret a poder decidir sobre aspectes essencials de la seva vida.
SENSIBILITZACIĂ“ SOCIAL. MĂ©s enllĂ de la jornada, enguany tambĂ© s’estan preparant tres accions de sensibilitzaciĂł. La primera serĂ demĂ (dimecres) al matĂ i consistirĂ en una sessiĂł per formar docents d’escoles i instituts. Es farĂ a la seu del Consell Comarcal i portarĂ per tĂtol «Edatisme: estereotips i prejudicis sobre la vellesa». Entre el 7 i l’11 de novembre, es farĂ la setmana del «Compartim», en què aquest professorat traslladarĂ la sensibilitzaciĂł als centres.
I, paral·lelament, la Taula de Maltractaments a les Persones Grans ha encarregat una obra de teatre especĂfica sobre l’envelliment i la vellesa a l’Institut de Ciència i Teatre (InCiTe), una companyia de Barcelona que fa teatre cientĂfic. La companyia ha investigat el tema i ha estructurat una trama que convida els espectadors a reflexionar sobre els prejudicis al voltant de l’edat per intentar trencar estereotips. La representaciĂł no es posiciona, sinĂł que, sense deixar de banda l’emociĂł i el gaudi tĂpics del teatre, obre un debat al voltant de la temĂ tica.
L’obra porta per tĂtol El Llegat. Tothom vol viure molt de temps, però ningĂş vol ser vell i es representarĂ el 16 de novembre al teatre El JardĂ i el 2 de desembre al castell de Sant Ferran, per desprĂ©s començar una sèrie de bolos per la demarcaciĂł (de moment se sap que passarĂ per Agullana i per Roses, tot i que encara no hi ha dates). L’entrada Ă©s lliure fins a omplir els aforaments, i no cal reserva prèvia.
FIL A L’AGULLA. Durant la presentaciĂł d’aquestes activitats, el vicepresident primer del Consell Comarcal de l’Alt EmpordĂ , Josep M. Bernils, va destacar: «Aquesta taula comarcal ens alerta d’una problemĂ tica, la dels maltractaments a la gent gran, des de la visiĂł que no s’ha de ser conformista ni alarmista, però hi hem d’estar atents. PrevenciĂł, detecciĂł, acompanyament… i una mica tot això, que passa per la sensibilitzaciĂł, Ă©s el que ens deriva en aquesta jornada». I la presidenta del patronat de la FSE, Agnès LladĂł, va afegir: «En una comarca com l’Alt EmpordĂ , on la taxa d’envelliment ronda el 18-20%, hem d’insistir que amb aquesta segona jornada ens posem com a referents del paĂs en un tema que Ă©s de vital importĂ ncia (…) Estem davant d’una poblaciĂł que cada vegada envelleix mĂ©s, i cada vegada les problemĂ tiques de l’envelliment apareixen abans. I crec que Ă©s important que des de les administracions posem fil a l’agulla».
Leave a Reply