Com explicar la política municipal als fills

0
1127

El pedagog empordanès David Pujol escriu un llibre per fer entendre el funcionament dels ajuntaments


 

David Pujol i Fabrelles és pedagog, va treballar durant uns anys com a tècnic municipal a l’Ajuntament de Girona i va ser regidor a Pau durant dos mandats. Aquest triple vessant el va motivar a escriure el llibre «L’Ajuntament explicat a les meves filles», que va tenir una primera i accidentada edició i que ara l’editorial Gavarres ha rescatat per posar-lo a l’abast de tothom degut al seu interès. El passat mes de setembre —entre confinament i confinament— es va poder presentar a la biblioteca Fages de Climent de Figueres.

Tal i com explica l’autor, tot va començar quan les seves filles li van preguntar un dia què hi feia a l’Ajuntament. «A partir d’aquí vaig pensar que calia explicar de manera planera com funciona un consistori, quina és la feina dels regidors i de l’alcalde i, en definitiva, què és la democràcia municipal», assenyala. D’entrada, la resposta de l’autor a les seves filles va ser que «fer de regidor significa que uns quants veïns del poble em van triar per representar-los a l’hora de gestionar els assumptes públics, que vol dir tenir cura de les coses de tots. Quan un regidor és a l’Ajuntament, no només parla per ell, sinó en nom del conjunt de ciutadans que l’ha escollit. Els regidors només remenen l’olla per delegació, és a dir, que són representants del poble, que és qui realment mana».

A banda d’explicar de manera molt entenedora el funcionament dels ajuntaments, consells comarcals i diputacions, els lectors hi poden trobar informació sobre alguns termes molt utilitzats en política, com ara la llei D’Hondt, l’oposició i la majoria absoluta, entre moltes altres. De fet, el text inclou un glossari i un índex de noms al final del llibre. D’altra banda, l’autor aprofita també per introduir algunes opinions pròpies sobre el que considera que ha de ser la política. Així, defensa les llistes obertes, la democràcia participativa i la limitació dels mandats dels polítics.

A banda de fer el text entenedor pels joves, també va escriure el llibre perquè pares i mares, mestres i educadors i, en definitiva, qualsevol ciutadà que se senti captivat per la democràcia més propera, tingui una eina útil per entendre millor els paràmetres a través dels quals es mou la vida política en l’àmbit local i comarcal. «Però també m’agrada deixar clar, i així ho dic i escric quan parlo a les meves filles sobre el tema, que totes aquelles persones que intervenen en afers públics han de recordar que les cadires que ocupen no són seves, malgrat que a vegades els ho pugui semblar», assenyala.

MÉS PARTICIPACIÓ. David Pujol ha afegit que, a l’hora d’escriure el llibre, tenia un segon objectiu: «En aquest cas, la idea és transmetre als joves que participin més en política —hi ha poca gent que s’arromangui a participar-hi— i aconseguir que entenguin el seu funcionament». A l’autor sempre li ha preocupat el tema de construir ciutadania i per això la seva formació com a pedagog; la seva feina durant uns quants anys a l’Ajuntament de Girona com a tècnic de participació ciutadana, i l’exercici del càrrec de regidor a l’Ajuntament de Pau durant dos mandats, tot plegat va fer que decidís traslladar els coneixements que havia anat adquirint en forma de llibre didàctic.

Assenyala que «el missatge que vull donar és que la cosa pública és cosa de tots. Com a regidor m’havia trobat que em demanaven coses molt bàsiques, com ara si els veïns podien assistir en un ple o si es podien fer al·legacions a un projecte. Per això crec que el llibre pot ser útil no només als joves, sinó a tot el públic». En aquest sentit, escriu que «molta gent vota cada quatre anys —els que ho fan, perquè n’hi ha que no fan ni això— i després es desentenen de la vida en comú com si no fos seva. En certa manera, tal com deia un savi antic, renuncien a la llibertat perquè a més desinterès per la política, i a més desmobilització popular, menys democràcia».

La primera edició del llibre va sortir publicada el novembre de l’any 2009, després d’haver quedat finalista en el Premi Nacional d’Assaig Francesc Ferrer i Gironès 2008 i de rebre una menció especial en el 25è Premi Serra i Moret, de la modalitat d’assaig, el 2007. Aquell primer volum va tenir una incidència molt reduïda, ja que malauradament l’editorial va fer fallida i es van destruir tots els seus fons quan el volum tot just s’estava començant a distribuir.

David Pujol, nascut a la Bisbal el 1965, compagina actualment la feina de mestre a l’escola Jaume Vicens i Vives de Roses amb la docència a la Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona. A banda de ser llicenciat en Filosofia i Lletres i doctor en Ciències de l’Educació, és Postgraduat en Participació Ciutadana i té un màster en Govern Local. Ha redactat, sol o en col·laboració, un gran nombre d’articles i llibres de divulgació, opuscles didàctics i treballs d’història de l’educació i fou el director de la revista Alberes del 2009 al 2019. També ha tingut una participació molt activa en el món associatiu des de ben jove. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li