Clientelisme i endollats

0
819

A Figueres tenim un gran repte per afrontar immediatament: emprendre un projecte de futur que traci clarament les línies de desenvolupament estratègic de la ciutat. Un projecte que defineixi la Figueres que volem d’aquí a 25 anys. D’això en depèn la nostra prosperitat, la dels nostres fills i els nostres nets.

El més immediat d’aquest repte és posar fre i extirpar de soca-rel un dels mals endèmics que han propagat els partits tradicionals –a Catalunya els nacionalistes i a Figueres tots els partits que han governat els darrers 20 anys–: el clientelisme, l’amiguisme i la col·locació a dit. Aquestes persones que han accedit a l’Administració, a llocs de responsabilitat o de rellevància social per amiguisme, per endoll o a través del nomenament a dit i no per mèrit, capacitat i preparació a través de processos de selecció oberts, públics i justos són els principals frens al canvi i el desenvolupament.

Són els responsables del bloqueig de la ciutat perquè saben que la seva cadireta i el seu càrrec depenen del fet que el partit que els va col·locar segueixi al capdavant del govern de la ciutat. Així, des de les seves cadiretes i càrrecs es posen a treballar perquè res no canviï, perquè tot segueixi igual, i es posen al servei de la maquinària del partit que els va donar el lloc.

És lamentable trobar dins l’Administració –i fora d’ella també– pràctiques clientelars en què l’accés a llocs d’influència i decisió estan en mans de senyorets que perverteixen el sistema democràtic de mèrit i capacitat. Els partits independentistes que governen Figueres, i els que des de l’ombra els donen suport, polititzen i instrumentalitzen a través de pràctiques clientelars les institucions per satisfer els seus interessos personals i de partit.

El sistema polític preferit pels partits independentistes de Figueres, també pels populistes, és el nomenament a dit, a través del qual, sempre que poden, seleccionen personal per criteris polítics. Això va en detriment de la igualtat i neutralitat que ha de presidir l’acció de les institucions. Això fa sospitar que la banda del govern local fomenta el culte a les relacions personals, polítiques i clientelars creant un grup d’amiguets que sistemàticament són beneficiats. Els polítics que irresponsablement impulsen el clientelisme, sistema del qual se’n beneficien, fomenten institucions polititzades, poc democràtiques i gens representatives així com un sistema legal que no és igual per tots.

En una Administració en la qual es fomenta el clientelisme els incentius són negatius i la institució es degrada. Els col·locats tendeixen a mostrar-se més permissius i tolerants amb actituds i pràctiques poc escrupoloses o ètiques realitzades per aquells dels qui depenen els seus lloc de treball, les seves subvencions, els seus contractes o l’accés a recursos públics. En poques paraules, les xarxes clientelars són més propenses a la corrupció.

L’adjudicació de cadiretes, càrrecs i responsabilitats que polititzen les institucions i fomenten el clientelisme s’oposa frontalment a la política de regeneració i canvi que impulsem des de Ciutadans. El projecte que representem a Ciutadans defensa la neutralitat institucional i les administracions transparents, impermeables a la corrupció i el clientelisme polític. Una reforma inqüestionablement necessària per les repercussions democràtiques, econòmiques i burocràtiques que tindria en els ciutadans.

Leave a Reply

Sigues el primer a comentar!

Notificar-li
avatar
wpDiscuz