CiU i ERC segellen el pacte de govern de Figueres amb Canet de vicealcalde

0
863

CiU i ERC de Figueres han rubricat el pacte que els converteix en socis de govern fins al final del mandat. L’acord es fa amb una clara voluntat de ‘coresponsabilitat’ entre les dues formacions i així es visualitza amb la creació de la figura de vicealcalde que ocuparà el fins ara portaveu d’ERC, Francesc Canet. També s’ha acordat incrementar d’un a tres tinents d’alcaldes el nou cartipàs. ERC entra al govern ‘sense complexos’, amb una ‘presumpció de confiança’ amb CiU i convençuts que no perden la condició d”alternativa’ per a les pròximes eleccions municipals sinó que el que fan és aportar ‘estabilitat’, segons Canet. L’alcalde ha assenyalat que aquest és un pacte ‘de llarg recorregut’.

El govern de l’Ajuntament de Figueres passarà a estar representat per dues forces dominants, com són CiU i ERC, amb set i sis regidors respectivament, juntament amb el regidor d’ICV, Richard Elelman, i el regidor del grup mixt, Pere Pujolà, que continuen al govern. Això representa un total de quinze regidors dels 21 que hi ha al consistori, la majoria més àmplia que hi ha hagut mai a la ciutat. A l’oposició, resten els quatre regidors del PSC i els dos del PP.

El nou cartipàs municipal passa de tenir un tinent alcalde a tres. Albert Ollé (CiU), com a segon tinent alcalde i cap de l’àrea de serveis econòmics i generals; Xavier Besora (ERC) com a tercer tinent alcalde i responsable de l’àrea de participació ciutadana, comerç, turisme i promoció, i José Luis Yécora (ICV) en l’àrea de mobilitat i seguretat. L’alcalde, Santi Vila, manté acció territorial, Urbanisme i Medi Ambient i el vicealcalde Francesc Canet assumeix l’àrea d’atenció a les persones. Pel que fa a les delegacions especials de Pere Pujolar, l’alcalde ha assegurat que les mantindrà, i també ha anunciat que en els pròxims dies es donaran a conèixer les delegacions de noves competències a regidors que no formen part del govern.

Santi Vila ha afirmat que és una ‘satisfacció’ que la ciutat de Figueres hagi pogut superar la ‘greu crisi’ de govern que va viure amb la sortida del fins llavors soci de govern, PSC, i que ‘contra pronòstic dels manuals’ s’hagi arribat a un acord amb ERC, a qui ha agraït la ‘generositat’ mostrada així com la d’ICV. Pel que fa al seu partit, ha assegurat haver ‘actuat amb responsabilitat’ i pensant amb l”estabilitat’ que es mereixen els ciutadans per poder acabar de finalitzar el mandat.

L’acord de govern és un ‘pacte valuós’ per la ciutat, ha dit Vila, perquè permet dotar a la ciutat de les línies estratègiques consensuades ‘àmpliament’ en els temes importants. Amb la voluntat d”enfortir’ la confiança amb ERC, ha assegurat que aquest és un projecte ‘de llarg recorregut’ i ha expressat el desig que sigui un pacte ‘per molts anys’ i que per tant es pugui revalidar en la pròxima legislatura, si s’escau.

Per la seva banda, Francesc Canet (ERC) ha afirmat que entren al govern ‘sense complexos’ i amb una ‘presumpció de confiança’ que s’haurà de demostrar amb el temps i les decisions. Conscients que ‘no tocaria’ aquesta acord polític en el tram final d’una legislatura municipal, ha assegurat que l”estabilitat’ ha estat el valor que més ha pesat. Com a candidat a l’alcaldia del partit per a l’any 2011, ha afirmat que intentaran ser la força més votada. L’entrada al govern ‘no ens farà perdre la condició d’alternativa’, ha dit, però ha assegurat que mentre estiguin al govern, s’intentarà que hi hagi debat i discussió però que el ‘govern pari d’una sola veu, sigui quina sigui’. ‘Ho important aquest any és donar estabilitat al consistori’.

La nova figura de vicealcalde, atípica en el món municipal, respon precisament a la voluntat de ‘visualitzar’ aquesta coresponsabilitat entre les dues forces majoritàries. Francesc Canet ha assenyalat que permetrà ‘guanyar en eficiència’ i, juntament amb les tres tinences d’alcaldia, poder prendre decisions de forma àgil i no pas havent d’esperar a la junta de govern de cada dilluns. També ha volgut deixar clar que les tinences no van lligades a retribucions econòmiques, ja que ‘és el que toca en aquests moments’.

Pel que fa al nomenament de Richard Elelman com a regidor de Cultura, Canet ha assegurat que ha estat una decisió ‘consensuada’ i de ‘comú acord’ i ha negat que hagin estat ‘vetats’ per poder tenir la regidoria de Cultura. Precisament, aquesta regidoria, fins fa un mes a mans del PSC, va desencadenar el trencament del pacte, quan Santi Vila va expulsar al regidor Ciro Llueca, pel descontrol pressupostari que hi havia en aquesta àrea. Llueca no ha assistit al ple extraordinari celebrat aquest divendres. 

Enfortir la implementació de les TIC a la ciutat, incrementar la plantilla de la guàrdia urbana –durant el 2010 n’augmenten dues places- i la millora de la mobilitat de la ciutat són alguns dels objectius inclosos en el programa consensuat. En matèria ferroviària, es comprometen a explorar ‘a fons’ la concreció d’un model de dues estacions a la ciutat per treure definitivament els passos a nivell, aprofitant que Francesc Canet és diputat i portaveu adjunt a la comissió de Foment i per tant amb connexió directe amb el ministeri, mentre aquest últim continua amb dificultats per culminar el seu model.
 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li