Cita cultural de l’Empordà a Lladó

0
1530

Se celebra la segona edició de les Trobades Literàries, una iniciativa que posa en relleu la creativitat local


 

La col·legiata agustiniana de Sant Maria de Lladó fa segles que no acull una comunitat monàstica, però manté ben viu el seu encant que forma part del patrimoni arquitectònic empordanès més destacat. En aquest marc tan atractiu, enmig d’aquelles pedres i de la plaça del Priorat, la literatura, en particular, i la cultura, en general, s’hi van donar cita al llarg de tot el dissabte. Les II Trobades Literàries Empordaneses, organitzades per Edicions l’Art de la Memòria amb el suport de l’Ajuntament de Lladó, van esdevenir un espai de trobada per a creadors i públic interessat en aquest món.

La consellera de Cultura de la Generalitat, Mariàngela Vilallonga, no es va voler perdre la trobada i va participar en l’acte inaugural al costat de l’alcalde de Lladó, Joaquim Tremoleda, i l’editora i organitzadora de les trobades, Maire Muns. La consellera va destacar que iniciatives com la de Lladó -que en els darrers temps proliferen arreu de les nostres comarques amb més o menys poder de convocatòria- permeten projectar la feina d’editors i escriptors en llengua catalana a un públic molt divers.

En aquest sentit, Muns assenyalà que «la voluntat és que sigui una trobada festiva, de gent involucrada amb el món del llibre i que, al mateix temps, permeti descobrir diferents indrets de la comarca». La primera trobada, l’any passat, es va fer a Avinyonet de Puigventós, i l’editora va apuntar la possibilitat que fos itinerant per tot l’Empordà al llarg dels pròxims anys. En la programació hi van participar tant il·lustradors, editors, autors i impressors com distribuïdors, fent una especial atenció a escriptors i personatges del món cultual de la comarca. Es van programar fins a una trentena d’activitats diverses, amb nombroses presentacions i xerrades de curta durada -d’un màxim de mitja hora- i de caràcter molt distès. A l’interior de la col·legiata, alguns editors i llibreters van muntar parada i reconeixien, al final del dia i després de passar-hi centenars de persones, un volum de vendes acceptable.

L’EMPORDÀ I LA CULTURA. Per tal de centrar la jornada, l’escriptor i periodista Sebastià Roig i el professor i historiador Pere Gifre van fer una tertúlia per tal d’analitzar diferents aspectes de l’Empordà i la cultura. Gifre va començar assenyalant que «cal ampliar la base de la lectura de llibres. No podem permetre que l’únic que hagin llegit molts estudiants sigui El manuscrit del segon origen de Manuel de Pedrolo».

Roig, per la seva banda, va recordar que en les darreres dècades «els escriptors empordanesos que han pogut viure de la seva feia es poden comptar amb els dits d’una mà i encara en sobre. Bàsicament, Josep Pla i Josep Maria Gironella. Hi podríem afegir el figuerenc Toni Soler, però aquest complementa la seva activitat professional amb el periodista. És un panorama desolador» tot recordant que «els autors només reben el 10% del preu del llibre com a ingrés» i afegint que «l’aparició de noves editorials, de format petit, són una escletxa d’esperança».

En qualsevol cas, però, tots dos van remarcar «el potencial cultural que té l’Empordà. Cal que des de les administracions es faci una aposta decidida per l’Empordà de la cultura i l’Empordà dels creadors», tot reclamant «la necessitat de donar una oportunitat als creadors en l’àmbit local i ampliar l’accés a la cultural a tots els nivells socials. També convé veure l’aposta en cultura com un potencial d’empresa neta i sostenible» i van reclamar la creació de «sinergies comarcals» entre museus, editorials i tots els actors del món creatiu.

ALTRES ACTIVITATS. Entre les nombroses activitats, cal destacar la presentació del quadre Les Bodes de Canà, de Marià Llavanera, recuperat fa pocs anys i que presideix la sala Sant Joan de dalt, a càrrec del mateix alcalde del poble, que és l’autor de la novel·la La passió necessària en què relata la vida del pintor; la filòloga Anna Maria Velaz va recordar la figura d’un altre fill il·lustre del poble, l’escriptora Montserrat Vayreda; Jordi Llavina va oferir un recital de poesia, i es va parlar de la recent publicació del llibre Ell, a la presó de Josep Puig Pujades.

A la tarda, entre altres propostes, es va donar a conèixer la línia editorial infantil de Cal·lígraf, així com la nova llibreria en línia d’Úrsula Llibres, en què s’ofereixen tota mena de catàlegs d’art, arquitectura i paisatges editats arreu. La plaça Priorat va acollir la presentació de la revista Encesa Literària, de l’editorial Cal·lígraf; l’escriptora Núria Esponellà reflexionà sobre les fonts de discòrdies en la novel·la Gran Cafè, i hi hagué un seguit de presentacions de llibres de la mà dels seus autors. A la part més lúdica de la trobada es va oferir un tast de vins del celler Martí Fabra, el concert «En clau de mezzo» amb Clara Gifre, mezzosoprano, i Rosa Banet, pianista, que va impactar el públic assistent. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li