Caterina Albert Ramon Reig més íntims

0
491

Fina al 31 d’octubre, la biblioteca Fages de Climent de Figueres mostra part de les cartes de l’escriptora escalenca Caterina Albert, coneguda amb el pseudònim de Víctor Català, i el pintor figuerenc Ramon Reig.
El fons de correspondència de Caterina Albert i Paradís (l’Escala 1869 – 1966), el conformen una cinquantena de cartes inèdites que l’escriptora adreça a la família Puig Guillot, amb la qual la unia una gran amistat, i que els seus descendents van lliurar l’any 2012 a la Biblioteca de Figueres.
Datades entre 1929 i 1961, les cartes ens mostren la Caterina Albert més familiar i descobreixen la relació de l’escriptora amb una de les seves amigues més properes. Moltes de les missives daten de la Guerra Civil, època en què Albert residia a Barcelona, i narren els incidents i intranquil·litat que viu la ciutat, i palesen l’evolució dels esdeveniments d’aquells anys.
En el cas de les cartes del pintor, catedràtic de dibuix i arquitecte Ramon Reig Corominas (Manila, 1903 – Figueres, 1963), l’atzar és el responsable que acabin dipositades a la Biblioteca en ser trobades als anys 70 per un veí d’Avinyonet de Puigventós en un marge de la població. Entre la correspondència de Reig hi trobem cartes d’èpoques molt diverses, des del 1901 als anys 1932-1935, i també de les dècades dels anys quaranta, cinquanta i posteriors. N’hi ha de la família, del seu professor Juan Núñez i les d’amics i relacions del seu món professional i artístic que ens permeten seguir algunes traces de la seva biografia.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li