Castelló perd un gran músic: Pere Cortada Carbonell

0
1507

En Pere des de petit es va decantar per la música. Va ser un dels deixebles del mestre Blanch de Castelló – amb qui s’inicià en el violí–, a Figueres ho fou de Camil·la Lloret i Arseni Corsellas. I, de nou a Castelló, en Pepito Genís li va ensenyar el trombó de vares i el fiscorn.

Va formar part de diverses formacions com la Cobla-Orquestra Cataluña de Bordils; la Lira de Sant Celoni; La Caravana de Torroella de Montgrí; la Maravella, de Caldes i La Principal de la Bisbal amb la qual va viatjar arreu d’Espanya i Europa.

Creador de l’Escola Municipal de Música i de la Coral Castellonina. Però el més important que haurà deixat Pere Cortada, resta a Castelló d’Empúries, lloc on el fort impuls musical facilitat per ell va donar lloc a la creació de la Coral Castellonina i de l’Escola Municipal de Música.

L’any 1987 va fundar la Coral, de la qual en va ser director fins a l’any 1996. L’any següent va posar en marxa l’Escola Municipal de Música de Castelló, de la qual en fou nomenat director (1988-2007).

Fruit d’aquests esforços naixerien moltes vocacions musicals i diverses cobles Els Rossinyolets, l’Empordanesa i la Castellonina. Alguna d’aquestes formacions, juntament amb la Coral Castellonina, amenitzaren moltes festes i portaren la música a llocs com Portugal, Alemanya o Finlàndia.

Ha arranjat nombroses peces de música i ha compost la dels goigs dedicats a Sant Antoni i la dels dedicats al Beat Maurici.

Pere Cortada va iniciar un arxiu de música catalana que va cedir a l’Escola de Música. Tal com ja vaig fer constar en el Diccionari biogràfic de l’Alt Empordà (2009), en el moment de la seva jubilació l’arxiu constava de més de 5.000 particel·les de sardanes, 200 ballets d’esbart, manuscrits originals, música per a cobla, un gran repertori de cançons per a coral, música religiosa i material fotogràfic.

Va impulsar la gravació de dos CD de sardanes d’autors castellonins, un interpretat per La Principal de la Bisbal, i l’altre, amb la cobla Els Rossinyolets.Per sort, va poder gaudir del degut reconeixement. L’any 2013, l’Ajuntament de Castelló el va distingir amb l’Espiga i el Timó d’Or.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li