Castelló congela els impostos i habilitarà 5 espais públics per a actuacions ‘amateurs’

0
855

A banda de tot això, des de l’equip de govern ja han avançat que «si és necessari, davant la situació de pandèmia mundial que ens està tocant viure, es prendran noves mesures de caràcter tributari i social, segons les circumstàncies i la situació que ens trobem al llarg del proper exercici»


El ple de Castelló d’Empúries va aprovar dijous la modificació de les ordenances fiscals, les taxes i els preus públics per a l’exercici 2021. Unes ordenances marcades per la pandèmia de la Covid-19 que, segons va dir l’alcalde, Salvi Güell, pretenen «afavorir els col·lectius més perjudicats i ajudar els ciutadans i les ciutadanes a afrontar la crisi econòmica».

Una de les premisses del govern municipal és la congelació de taxes i impostos. A més, s’ofereix als contribuents la possibilitat de continuar sol·licitant fraccionaments i ajornaments sense interessos de demora. I per intentar reactivar el sector comercial, s’estén a tot el municipi la bonificació de la taxa de llicència urbanística en les obres per activitats i establiments comercials. També s’amplia al 75% la bonificació de la quota de llicències d’obertura i canvis d’establiments d’activitats, i es fa extensiva a tot el municipi (fins ara era del 50% i només beneficiava les empreses del centre històric). A més, es redueix un 30% l’import de la taxa del mercat de nit i, com a gran novetat, es concedirà permís per a la realització de música en viu als locals de restauració, sense càrrec, sempre que se sol·liciti amb més de cinc dies naturals d’antelació.

En aquest sentit, l’any que ve també s’habilitaran cinc espais públics per fer-hi actuacions de caràcter amateur, i estaran exempts de pagament. Es tracta de la plaça dels Homes, la plaça de les Cols, la de l’Església, la Jacint Verdaguer i la Doctor Barraquer.

A banda, la bonificació dels habitatges destinats a lloguer social o a la borsa d’habitatge passa del 75% al 95%. I una altra novetat és que s’eliminen pràcticament tots els pagaments en metàl·lic, i es fixa un topall de 40 euros (a excepció de la taxa de retirada de vehicles) per aconseguir més agilitat, celeritat i transparència.

A banda de tot això, des de l’equip de govern ja han avançat que «si és necessari, davant la situació de pandèmia mundial que ens està tocant viure, es prendran noves mesures de caràcter tributari i social, segons les circumstàncies i la situació que ens trobem al llarg del proper exercici». Les mesures, però, no han convençut tota l’oposició.

SOM Empuriabrava i Castelló, la Coalició UDEM-Plataforma i Cs critiquen que no els han deixat participar. Des de SOMEC, a més, Agustí Ayats va lamentar que no s’hagi fet una modificació estructural dels fiscos. «No hi ha la voluntat política d’alleugerir la càrrega fiscal als veïns. Amagat darrere d’un suposat criteri de no augment de la pressió fiscal, ens presenten les mateixes ordenances fiscals que l’any passat, amb poques pinzellades cosmètiques», va dir Ayats al ple, tot recordant que la situació actual és completament diferent de la que hi havia l’any passat.

El portaveu de la Coalició, Jordi Garcia, va criticar especialment que la taxa de recollida d’escombraries d’Empuriabrava és «injusta». I el seu homòleg de Cs, Fernando Fernández, va explicar que no poden votar en contra de les ordenances «perquè hi ha molts temes importants que s’han de tirar endavant», però va justificar la seva abstenció dient que creuen que les rectificacions són insuficients, o que no estan d’acord que s’excloguin els locals d’oci nocturn de les bonificacions, entre d’altres.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li